Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Anerkjenner ikke staten Israel

Jostein Gaarder kritiserer Israel og krigføringen i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forfatter Jostein Gaarder presenterer på kommentarplass i dagens Aftenposten en flengende kritikk av staten Israel. Kritikken kommer som en reaksjon på landets krigføring i Midtøsten.


«Jødevenn»
Vi anerkjenner ikke staten Israel lenger. (...) Staten Israel har voldtatt verdens anerkjennelse og får ikke fred før den legger ned sine våpen. Staten Israel i sin nåværende form er historie,» skriver Gaarder som fortsatt anser seg som  jødevenn.

Han understreker overfor avisa at hans meningsytring ikke har som hensikt å vekke jødefientlighet.

- Da vil jeg bli fryktelig lei meg. Det er ikke slik ment. Jeg kan godt kalle meg en jødevenn. Det er staten Israel dette handler om, og Israel synes jeg ikke har vært en god jødevenn, sier han.

Vil vekke Israel

Kronikken er formulert som en gammeltestamentlig profeti.

«Måtte ånd og ord blåse Israels apartheidmurer overende. Staten Israel eksisterer ikke. Den er uten forsvar nå, uten hud. Må verden se i nåde til sivilbefolkningen,» skriver Gaarder som kaller kronikken sin en støtte til det palestinske folket.

På spørsmål fra Aftenpostens journalist om hva han vil oppnå med kronikken, svarer han:

FORDØMMER ISRAEL: Forfatter Jostein Gaarder går knallhardt ut mot israelernes krigføring i Midtøsten. Foto: TOM MARTINSEN
FORDØMMER ISRAEL: Forfatter Jostein Gaarder går knallhardt ut mot israelernes krigføring i Midtøsten. Foto: TOM MARTINSEN Vis mer

- Faktisk gjør jeg det egentlig for å vekke Israel.

image: - Anerkjenner ikke staten Israel