Anette Linde krever 200 000 kroner

Helge Fossmos elskerinne ble urettmessigig siktet for befatning med drap og drapsforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anette Linde krever 200 000 kroner av den svenske staten etter at hun urettmessig ble siktet for befatning med drap og drapsforsøk på Alexandra Fossmo og sin egen ektefelle, Daniel Linde.

Anette Linde ble arrestert sammen med pastor Helge Fossmo den 28. januar i år. Bakgrunnen for politiets pågripelse og mistanke mot henne var at hun og Helge Fossmo hadde et kjærlighetsforhold. Politiet antok dermed at hun var delaktig i planene om å drepe Alexandra Fossmo og sin egen mann, Daniel Linde.

Etter 14 dager i varetekt kom imidlertid statsadvokat og leder for etterforskningen, Elin Blank, fram til at mistanken mot Linde var svekket, og hun slapp derfor ut fra varetekt.

Det er heller aldri blitt reist noen tiltale mot kvinnen. Ifølge Uppsala Nya Tidning krever hun 200 000 kroner i erstatning etter varetekten.

Belastning

- Vi er kommet fram til denne summen ettersom den første personen som ble siktet for drapet på Anna Lindh, fikk 150.000 kroner for å ha sittet i en ukes varetekt. Min klient var helt ukjent med fengsler og satt i to uker, sier advokat Roger Häggquist til NTB.

Det normale erstatningsbeløpet for urettmessig varetekt, ligger på om lag 20 000 kroner i Sverige.

Häggquist mener imidlertid at det er mange gode grunner til å trekke opp erstatningen og til å sammenligne Knutby-saken med drapet på Anna Lindh. Blant annet mener han medienes oppmerksomhet er sammenlignbar i begge sakene.

- Her har vi en sak som har vakt enorm oppmerksomhet i mediene. Det har selvfølgelig ført til en ekstra belastning for henne, sier advokaten.

Skal vitne

Han vet ikke når erstatningssaken vil være ferdig behandlet, men håper at den blir avgjort om lag samtidig som det foreligger dommer i Knutby-saken som pågår i Uppsala tingsrätt. Der vil en dom trolig foreligge i siste halvdel av juni, ifølge Elin Blank.

Mandag skal Anette Linde avlegge vitnemål i rettssaken mot sin tidligere elsker, naboen Helge Fossmo. Roger Häggquist sier til NTB at hans klient gruer seg til å møte i retten.

- Hun synes dette er ubehagelig og skulle gjerne vært dette foruten. Hun prøver å legge hele denne historien bak seg og komme videre, sier Häggquist.

Levde separert

Da Linde ble pågrepet, var hun og mannen separert. Men etter at hun slapp ut av varetekt, har paret forsøkt å finne sammen igjen.

De er fremdeles aktive medlemmer av den omtalte pinsemenigheten i Knutby der Helge Fossmo var forstander da han ble pågrepet av politiet og siktet for medvirkning til drap og drapsforsøk.

Daniel Linde overlevde mirakuløst da han ble truffet av to kuler på kloss hold den fatale natten den 10. januar i år. Han er daglig tilstede i Uppsala tingsrätt der han følger rettssaken mot Helge Fossmo og Sara Svensson.

(NTB-Peter Talos)

KREVER ERSTATNING: Anette Linde krever den svenske staten for 200 000 kroner.