Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angår 60 000 hvert år

«Folk er stort sett ikke lei av livet. De er lei av det livet de lever.»

Hvert døgn forsøker
minst 16 nordmenn å ta selvmord. Disse 16 som har funnet grunner til å leve videre.
Hvert døgn forsøker minst 16 nordmenn å ta selvmord. Disse 16 som har funnet grunner til å leve videre. Vis mer

Vidar jobber i Mental Helses ­hjelpetelefon, og oppsummerer så godt med ordene over. Den norske selvmordsstatistikken har aldri vært tristere lesning: 674 døde mennesker. Nøyaktig hvor mange som prøver å avslutte livet, aner vi ikke. Norge fører ikke noe nasjonalt register. Så hvordan kom vi fram til tallet 16? Det eneste vi har å lene oss på er Folkehelseinstituttets anslag som sier at årlig kommer mellom 4000 og 6000 mennesker inn på sykehus etter et selvmordsforsøk. Tar vi 6000 og deler på 365, får vi 16. Dette gjennomsnittet er trolig altfor lavt. Verdens helseorganisasjon mener antall selvmordsforsøk er langt høyere, mer enn det dobbelte.

Det er vanlig å regne ti pårørende til hvert selvmordsforsøk. Det innebærer 60 000 pårørende. I tillegg kommer de 674 vi mistet. Til sammen betyr dette at store deler av Norges befolkning er ­berørt i løpet av livet. Selvmordstanker er ikke en privat skam, noe som skal forties. Det er et ­folkehelseproblem. Nesten halvparten av dem som dør i selvmord har vært i kontakt med helse­vesenet året før. Der får de åpenbart ikke det de trenger, da ville ikke statistikken sett sånn ut.

Vi i media er, og skal være, varsomme i hvordan vi skriver om selvmord. Samtidig er det jobben vår å si ifra når noe utvilsomt ikke fungerer. At omtale av selvmord kan smitte, har vært vår største skrekk . Nå vet vi at å snakke høyt om dette til og med kan være preventivt, gjort på riktig måte. I våre menneskemøter er det ingen romantisering av døden. Tvert om. Vi forteller historiene til 16 personer som har forsøkt å ta livet sitt, fordi vi tror de er nøkkelen til en løsning. De har alle vært i den mørkeste avkrok, men funnet en vei ut. Og de har en innsikt som kan redde flere liv.

Akkurat som Vidar forteller, så ønsket heller ikke disse 16 å dø. Men de holdt ikke ut livet lenger. Vi forteller disse historiene så åpent fordi vi mener de har noe å lære oss. Det er bra å snakke om selvmordstanker. Det er hjelp i å lytte til hverandres historier. Vi skal ­løfte trollet fram i lyset, og i seks måneder har vi jobbet med hvordan, med støtte fra Fritt ord. Noe av det vi sitter igjen med er:

  • Vi må hjelpe til tidlig når selvmordstanker kommer.
  • Det er mulig å finne glede i livet etterpå.

Vi skal ikke ha det sånn at 674 mennesker tar sitt eget liv hvert år. Vi må hjelpe til lenge før det. For 674 er ingen naturlov. Det er ikke et tall vi kan forholde oss likegyldige til. Det er ikke en gang et tall. Det er 674 mennesker, og alle de som er glade i dem.

Hele Norges coronakart