Angel (28) får ikke bli i Norge, og han får ikke komme tilbake til Cuba. Nå bor han på gata.

-  Jeg sover hvor som helst hvor ingen plager meg, sier Miguel Angel Rodriguez fra Cuba. Han er uten land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg tigger ikke, men folk som vet om min situasjon gir meg penger. Før fikk jeg litt penger av sosialkontoret, men nå får jeg ikke mer av dem, sier 28 år gamle Angel som går på gata i Oslo.

Han er en av mange utlendinger som lever uten rettigheter i Norge. Han har ikke lovlig opphold og har ikke krav på hjelp fra noen myndigheter. Det finnes ikke noen oversikt over hvor mange som lever ulovlig i Norge, men tall fra UDI viser at bare siden 1. januar i år har 3424 utlendinger forlatt statlige asylmottak og de lever nå på ukjent adresse.

Kriminelle eller gale

-  Vi møte veldig mange som lever slik som Angel. Folk i hans situasjon blir enten kriminelle eller gale, sier leder for Organisasjonen mot Offentlig Diskriminering, Akhenaton Oddvar de Leon.

-  Om dagen går jeg mest rundt på gata. Noen netter får jeg sove hos en venninne, sier Angel.

18 oktober 1997 kom han til landet sammen med sin norske kjæreste. Etter to år tok forholdet slutt, og Angel stod på gata. Den unge mannen hadde ikke krav på opphold i Norge og ble utvist. I april 2000 forsøkte han å dra tilbake til Cuba.

Nektet adgang

-  Norske myndigheter sendte meg tilbake til Cuba, men jeg fikk ikke komme inn i landet mitt. Etter noen timer på flyplassen sendte cubanske myndigheter meg tilbake til Norge, forteller han.

I et brev fra den cubanske ambassaden til norske myndigheter står det at etter 10 måneder i Norge ble Angel definert som utvandret fra Cuba, og det presiseres at han ikke kommer til å få sitt statsborgerskap tilbake.

Tilbake i Norge fikk han brev fra UDI hvor det stod at han hadde «tålt opphold». Myndighetene godtok at han måtte være her inntil videre, og ga ham støtte til det mest nødvendige. Nå er det slutt.

-  Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg kan enten stjele eller ta livet av meg, men jeg vil ingen av delene, sier Angel. Utlendingsmyndighetene mener han ikke har gjort nok for å forsøke å komme seg tilbake til hjemlandet sitt.

-  Jeg har skrevet til ambassaden og bedt dem om å la meg komme tilbake til Cuba. Hva mer kan jeg gjøre? spør han.

HAR IKKE HJEM: Miguel Angel Rodriguez er tvunget til å gå gatelangs i Oslo.