- Angela er en virkelig leder

Stoltenberg og Merkel drøftet økonomi og energi i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tysklands forbundskansler Angela Merkel understreket det gode forholdet til Norge da hun møtte pressen etter møtet med Norges statsminister Jens Stoltenberg i ettermiddag.

- Et Imponerende menneske De to veteranene på den europeiske politiske scene har møtt hverandre en rekke ganger og har et godt og tillitsfullt forhold. Stoltenberg legger ikke skjul på sin store respekt for sin tyske kollega:

- Angela Merkel er et imponerende menneske. Og hun er god venn av Norge. Hun har stått opp som en virkelig leder, og vært med på å håndtere den verste økonomiske krisa i Europa siden 30-tallet. De er ikke i mål ennå, men de er på rett vei, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Ny vekst De to regjeringssjefene drøftet den økonomiske krisa i Europa, ikke minst hvordan man kan legge grunnlag for ny vekst. Energiforsyning var et annet hovedtema. Jens Stoltenberg opplyste at de to landene er enige om å bygge en kraftkabel direkte mellom Norge og Tyskland.

- Tyskland er Norges største kunde. Det er ikke noe annet land som kjøper mer gass fra Norge enn Tyskland. Vi skal nå ruste opp gassmottaksanlegget i Emden. Vi har stor tro på at gass har en framtid i Tyskland. Nå er det lave kulpriser i Europa fordi USA har redusert sitt kullforbruk. Lave kullpriser betyr at kullforbruket vokser i Tyskland og i Europa. Det er et problem, for det fører til økte utslipp, sa Stoltenberg.

Arbeidsmiddag På spørsmål om Tyskland vil kjøpe mer gass fra Norge, svarte bundeskansleren:

- Forbundsregjeringen kjøper ikke gass, det er det private firmaer som gjør.

Merkel sa at hun har med seg næringslivsledere som vil møte norske selskaper under besøket. I kveld er Stoltenberg sammen med olje- og energiminister Ola Borten Moe vert for en arbeidsmiddag der representer for norske og tyske selskaper i energibransjen er tilstede.

De tyske bedriftene som er med, er RWE-DEA, Voith, og energiselskapet, Wintershall og VNG. Fra norsk side deltar Statoil, Statnett, Statkraft og Hydro.

- Noe jeg aldri vil glemme Sist Merkel var i Oslo var i desember for å ta imot Nobels fredspris for EU.

 - Det var en rørende hendelse, og noe jeg aldri vil glemme. Det tror jeg heller ingen av de andre europeiske lederne som var her, vil gjøre, sa Merkel.

Hun sa også at hun ønsker at flere norske studenter velger å studere i Tyskland.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer