FOR FLYKTNINGKRISA:  Angela Merkel er spillselskapenes favoritt til årets Nobels fredspris, og er også utpekt som favoritt blant mange historikere og Nobel-eksperter. Forbundskansleren er utpekt som favoritt på grunn av sin innsats i flyktningkrisa - for å samle Europa om en løsning og også ta ansvar på hjemmebane. Her tar hun en selfie med en flyktning utenfor et registreringssenter i Berlin. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix
FOR FLYKTNINGKRISA: Angela Merkel er spillselskapenes favoritt til årets Nobels fredspris, og er også utpekt som favoritt blant mange historikere og Nobel-eksperter. Forbundskansleren er utpekt som favoritt på grunn av sin innsats i flyktningkrisa - for å samle Europa om en løsning og også ta ansvar på hjemmebane. Her tar hun en selfie med en flyktning utenfor et registreringssenter i Berlin. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Angela Merkel er storfavoritt til årets fredspris, ifølge spillselskapene

Her kan du lese om oddsselskapenes fredsprisfavoritter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Klokka elleve i morgen blir det klart hvem som vinner Nobels fredspris i år. Og ifølge spillselskapenes beregninger er det størst sjans for at Angela Merkel vinner.

Hun er nominert til fredsprisen for sin innsats i flyktningkrisa, hvor hun har presentert Tyskland som et foregangsland og gått i bresjen for en felles europeisk løsning på den enorme flyktningstrømmen.

Oddschecker, en samleside for spillselskapenes odds, viser at du får to til fire ganger innsatsen tilbake dersom du setter penger på at Merkel stikker av med prisen.

International campaign to abolish nuclear weapons er en global kampanje som jobber med å få til en avtale som forbyr atomvåpen. De opererer i over 90 land og prøver å få alle til å gå med på en traktat for å forby atomvåpen og styrke ikkespredningsavtalen. Bare ett spillselskap har dem med på lista, og der får du seks ganger innsatsen tilbake.

Den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege har i mer enn et tiår tilbudt behandling til ofre for seksualisert vold i Kongo. Voldtekt som våpen og strategi i krigføring har en lang og stygg historie her og er et akutt problem i det krigsherjede øst-Kongo. I 1999 etablerte Mukwege Panzi-sykehuset i Bukavu, hvor han behandler han rundt 400 ofre for seksualisert vold hver måned. Mukwege gir mellom fem og sju ganger innsatsen tilbake.

UAVHENGIG AVIS I RUSSLAND: Roman Anin er sjef for den undersøkende journalistikken i Novaja Gazeta, avisa som er en av favorittene til Nobels fredspris i år. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN / Dagbladet
UAVHENGIG AVIS I RUSSLAND: Roman Anin er sjef for den undersøkende journalistikken i Novaja Gazeta, avisa som er en av favorittene til Nobels fredspris i år. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN / Dagbladet Vis mer

Mussie Zerai er en katolsk prest fra Eritrea, som  har blitt nominert til fredsprisen for sitt bidrag i flyktningkrisa. Han har reddet livet til tusenvis av båtflyktninger. Zerai flyktet selv fra Eritrea for 24 år siden og har de siste åra mottatt tusenvis av nødsamtaler fra flyktninger. Zerai er utpekt som en av favorittene til å få prisen blant Nobel-eksperter og historikere. Zerai gir mellom fem og åtte ganger innsatsen tilbake.

Pave Frans har lenge vært en favoritt. Argumentene for ham som fredsprisvinner har vært at han har vendt den katolske kirken i en mer liberal retning og har jobbet mot fattigdom. Paven gir mellom fem og åtte ganger innsatsen tilbake.

Iraq Body Count registrerer dødsfall som følge av amerikanernes invasjon av Irak i 2003. De dokumenterer hvor mange sivile som har mistet livet til amerikanske soldater eller deres allierte, den irakiske hæren, militsgrupper og andre kriminelle eller voldelige angrep. Så langt har de registrert 224 000 døde. Bare ett spillselskap har dem med på lista, og der får du ti ganger innsatsen tilbake.

John Kerry og Javad Zarif. USAs utenriksminister har blitt trukket fram som en av favorittene til prisen sammen med den iranske utenriksministeren Javad Zarif. Det på grunn av atomavtalen mellom Iran, USA og den såkalte 5+1-gruppa, som gir  internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet og nedrustning, mot at økonomiske sanksjoner mot Iran skal oppheves. Bare ett spillselskap har Kerry med på lista og gir der ti ganger innsatsen tilbake. Zarif gir 16 ganger innsatsen tilbake, selv om de to er ventet å vinne prisen sammen.

Juan Manuel Santos kan få fredsprisen for sitt arbeid om en fredsavtale i Colombia, sammen med FARC-leder Timoleón Jiménez. Konflikten mellom myndighetene og FARC har nå vart i over 50 år, og aldri før har Colombia vært nærmere en fredsløsning. Igjen er det bare ett spillselskap som tilbyr denne kandidaten, og de gir ti ganger innsatsen tilbake for Santos.

Novaja Gazeta er en russisk uavhengig avis kjent for undersøkende journalistikk og uredde avsløringer av korrupsjon og overgrep i Russland. De er utpekt som en av storfavorittene til årets pris. Siden 2000 har fem av deres journalister og en av deres advokater blitt brutalt drept. Les Dagbladets intervju med gravesjefen i Novaja Gazeta her. En pris til avisa gir mellom seks og tolv ganger innsatsen tilbake.

FOR FLYKTNINGKRISA: Den katolske presten Mussie Zerai flyktet selv fra totalitære Eritrea til Europa. Nå har han hjulpet tusenvis av flyktninger og er nominert til Nobels fredspris. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi/NTB scanpix
FOR FLYKTNINGKRISA: Den katolske presten Mussie Zerai flyktet selv fra totalitære Eritrea til Europa. Nå har han hjulpet tusenvis av flyktninger og er nominert til Nobels fredspris. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi/NTB scanpix Vis mer

Japanere som forsvarer paragraf ni i den japanske grunnloven har vært en kandidat til fredsprisen i flere år. Paragraf ni kom etter andre verdenskrig og gjør at landet avstår fra bruk av militærmakt for å løse internasjonale konflikter. Mange ser på denne bestemmelsen som hovedgrunnen til at landet har unngått væpnede konflikter siden 1946. Og at Japan har sluppet å holde seg med et forsvar og i stedet har kunnet bruke mer penger på å legge til rette for økonomisk vekst. En pris til dem gir mellom åtte og 16 ganger pengene tilbake.

One billion acts of peace er en verdensomspennende kampanje som vil samle 1 milliard gode handlinger innen 2019, og ledes av 19 tidligere fredsprisvinnere. De er blant annet nominert til fredsprisen av Desmond Tutu. Fredsprisvinnerne har valgt ut det de mener er de ti største utfordringene i verden i dag, blant annet utdanning og et bærekraftig miljø. Bare ett spillselskap har dem med på lista, og der får du 16 ganger innsatsen tilbake.

Raif Badawi er en saudiarabisk blogger som har sittet fengslet siden 2012. Han er dømt til 1000 piskeslag og ti års fengsel. Ifølge dommen mot Badawi skulle han få 50 piskeslag hver fredag i flere uker, men piskingen har blitt utsatt på grunn av bloggerens helsetilstand. En pris til Badawi gir mellom 12 og 16 ganger innsatsen tilbake.

Ban-Ki Moon er FNs generalsekretær, en sørkoreansk politiker og diplomat. En pris til Ban-Ki Moon gir mellom 14 og 20 ganger innsatsen tilbake.

Daisaku Ikeda er en japansk, buddhistisk filosof som jobber for fred gjennom organisasjonen Soka Gakkai International. Daisaku gir mellom 14 og 20 ganger innsatsen tilbake.

Dokumenter fra USA-varsler Edward Snowden har blant annet vist at NSA har avlyttet de tre siste franske presidentene, Angela Merkel og over 30 andre statsledere. Og at NSA driver massiv innhenting av tele- og datatrafikk over hele verden. Han har vært på rømmen i tre år og oppholder seg i Russland. Snowden gir mellom 11 og 20 ganger innsatsen tilbake.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer