- Angela Merkel var kommunist

Europas mektigste statsleder - konservative Angela Merkel - var i følge nye avsløringer i Tyskland hardbarket kommunist fram til muren falt.

LA NED KRANS:  Angela Merkel, Tysklands mektige forbundskansler, legger her ned en krans for å hedre og minne ofrene for Øst-Tysklands hemmelige politi - STASI. Nå blir det hevdet at Angela Merkel selv har en hemmelig kommunistisk fortid i det tidligere DDR. Foto: Markus Schreiber / AP
LA NED KRANS: Angela Merkel, Tysklands mektige forbundskansler, legger her ned en krans for å hedre og minne ofrene for Øst-Tysklands hemmelige politi - STASI. Nå blir det hevdet at Angela Merkel selv har en hemmelig kommunistisk fortid i det tidligere DDR. Foto: Markus Schreiber / APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angela Merkel (58) ble født i storbyen Hamburg i Vest-Tyskland, men vokste opp i det tidligere DDR — også kjent som kommunistiske Øst-Tyskland.

Etter murens fall og Tysklands gjenforening i 1989 gjorde prestedatteren fra Perleberg i delstaten Brandenburg kometkarriere i det konservative partiet Christlich Demokratische Union (CDU).

Hun ble tatt inn i varmen av den tidligere kansleren Helmut Kohl, og har siden april 2000 vært den ubestridte lederen av CDU. Og fra november 2005 har hun styrt Tyskland som forbundskansler.

I Tyskland ble Angela Merkel kalt «Helmut Kohls pike» på 1990-tallet.

- Kommunistisk fortid
Nå blir Angela Merkel utpekt som hardbarket kommunist i en ny bok som har vakt stor oppsikt i Tyskland. Forfatterne Günther Lachmann og Ralf Georg Reuth er anerkjente tyske journalister, som har gravd i forbundskanslerens hittil ukjente og tilsynelatende mørke fortid.

Lachmann og Reuth hevder Angelas Merkel hadde ansvaret for propaganda i et lokallag av det kommunistiske ungdomspartiet i DDR, og at hun kjempet mot tysk gjenforening.

- Vi kan dokumentere at Angela Merkel var tett knyttet til DDR-systemet, langt mer enn det som hittil har vært kjent, sier Ralf Georg Ruth til den tyske avisa Bild.

I den oppsiktsvekkende boka «Das erste leben der Angela M» (Angela M. første liv) hevder forfatterne at Merkel var en aktiv motstander av den tyske gjenforeningen i 1989.

Enorm oppsikt
Kvinnen som flere ganger er kåret til verdens mektigste kvinnelige politiker skal ha kjempet for et nytt Øst-Tyskland - et såkalt reformkommunistisk DDR.

 Flere tyske medier skriver om boka som har vakt enorm oppsikt i Tyskland.

I 1981 — da Angela Merkel var 27 år - skal hun ha vært ansvarlig for propaganda og agitasjon i en lokalavdeling i «Freie Deutsche Jugend — det kommunistiske ungdomsforbundet i delstaten Berlin i det tidligere Øst-Tyskland.

- I dag nekter hun for dette, sier en av forfatterne, Ralf Georg Ruth, til den tyske storavisa Bild.

Hemmelige dokumenter
Lachmann og Reuth hevder i boka «Das erste leben der Angela M» at det bevisst ble jukset med opplysninger og nedskrevet informasjon, for å skjule Angela Merkels virkelige kommunistiske historie og hennes aktive politiske engasjement under DDR-regimet.

MEKTIG:  Angela Merkel, her sammen med Jens Stoltenberg under åpningen av Operaen i Bjørvika, er en av verdens mektigste kvinner. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MEKTIG: Angela Merkel, her sammen med Jens Stoltenberg under åpningen av Operaen i Bjørvika, er en av verdens mektigste kvinner. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

De to anerkjent forfatterne hevder at de har dekning for sine påstander og henviser i følge tyske medier til en rekke intervjuer med tidligere ukjente kilder.

Lachmann og Reuth skal også ha funnet en rekke hemmelige dokumenter som angivelig skal avsløre Angela Merkels til nå hemmelige fortid.

Disse dokumentene skal være tatt vare på av private siden murens fall, og fram til nå ikke ha vært kjent for offentligheten.

Günther Lachmann og Ralf Georg Reuth, konkluderer i boka med at Merkels biografi i all hast ble forskjønnet umiddelbart etter Tysklands gjenforeningen.

Kometkarriere
Kort tid etter Murens fall tok Angela Merkels politiske karriere av i det gjenforente Tyskland. Hun ble medlem av Forbundsdagen allerede i 1990. Året etter ble Merkel familieminister - en stilling hun hadde fram til 1994. Deretter fikk hun den prestisjefylt stillingen som miljø- og atomsikkerhetsminister fram til Helmut Kohl tapte valget i 1998.

Angela Merkel har nektet å medvirke til boka, selv om forlaget - Springer Verlag - i alle år har stått henne politisk nær.  

Forfatterne hevder at det er en ren bløff at Angea Merkel kom inn som nybegynner i politikken senhøsten 1990, slik hun selv har fortalt om sin politiske karriere.

- Fram til murens fall kjempet hun ikke for en gjenforening av Tyskland, men for et fortsatt selvstendig DDR, en nasjon som skulle være tuftet på demokratisk sosialisme, hevder forfatterne i boka.  

Kraftige reaksjoner
«Das erste Leben der Angela M» kommer til salgs i bokhandlerne førstkommende tirsdag.

Til tross for at bare fragmenter er kjent, har boka til Lachmann og Reuth allerede skapt kraftige reaksjoner i Tyskland.

Sosialdemokratenes Ralf Stegner har allerede vært ute i avisa «Der Welt» og forlangt en forklaring av Angela Merkel.

- Fru Merkel må, forklare hvilken politisk funksjon hun hadde i DDR. Det er ikke 100 år siden dette skjedde. Hun har også en plikt som leder i CDU til å forklare seg. CDU har med lidenskap gjort andre menneskers DDR-fortid til et tema og skandalisert dem, sier sosialdemokraten Ralf Stegner

Angela Merkel var som ung vitenskapsmann i DDR også medlem av universitetets bedriftsråd. I Øst-Tyskland var det er også en kommunistisk tillitsmannsstilling.

Valg til høsten
Det er bare fire måneder til valget på ny Forbundsdag (Deutscher Bundestag) i Tyskland. Spørsmålet er om avsløringene av Angela Merkels angivelige mørke fortid som ungkommunist i det tidligere DDR, kan få politiske konsekvenser.

 FAKSIMILE:  Slik ser omslaget på boka som - angivelig avslører - Angela Merkels kommunistiske fortid ut.
FAKSIMILE: Slik ser omslaget på boka som - angivelig avslører - Angela Merkels kommunistiske fortid ut. Vis mer

Fram til nå har det vært lite som har tydet på noe annet enn at Angela Merkel og hennes konservative regime ville vinne en klar seier i valget den 22. september i år.   

Taus kansler
Flere tyske medier har forsøkt å få en kommentar fra forbundskansler Angela Merkel til de oppsiktsvekkende opplysningene i boka «Das erste leben der Angela M».

Men gjennom sin pressetalsmann har Merkel foreløpig bare svart at hun ikke har tid til å svare på spørsmål fra mediene.

NEKTER:  Angela Merkel nekter i følge forfatterne for å ha hatt en politisk rolle i det kommunistiske DDR. Foto:Michael Sohn / AP
NEKTER: Angela Merkel nekter i følge forfatterne for å ha hatt en politisk rolle i det kommunistiske DDR. Foto:Michael Sohn / AP Vis mer