Angela Merkel vurderer boikott av fotball-EM

Krever at Ukrainas tidligere statsminister Julija Timoshenko blir løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tyske forbundskansleren Angela Merkel, sier hun vil boikotte fotball-EM i Ukraina, om ikke landets opposisjonsleder og tidligere statsminister, Julija Timoshenko blir løslatt.

Beslutningen ble tatt etter at Timoshenkos datter sendte et brev, hvor hun ber om at livet til moren blir reddet, skriver The Guardian.

Sultestreiker «Redd mammas liv før det er for sent.» - sa datteren Eugenia Timoshenko, i et intervju med avisa Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung.

- Skjebnen til mamma og landet er én og samme ting. Hvis hun dør, dør demokratiet, sier Eugenia.

Den tidligere statsministeren Julija Timoshenko, soner en syv år lang dom etter hun ble dømt for misbruk av makten sin i en russisk energiavtale.

Hun har nå begynt å sultestreike i protest mot den dårlige behandlingen og mishandlingen hun hevder skjer i fengselet.

Mishandlet Forrige uke hevdet hun at en fengselsbetjent slo henne i magen og vred armene hennes, mens hun ble ført til legen mot sin egen vilje.  Her skulle hun bli behandlet mot kroniske ryggsmerter. Blåmerker på høyre arm, albuen og magen er dokumentert på bilder.

Ifølge en artikkel i Der Spiegel, vurderer Merkel å holde seg unna fotball-EM i 2012 som skal avholdes i Ukraina. Hun oppfordrer andre ministere til å gjøre det samme.

BLÅMERKER: Her viser Tymoshenko frem blåmerker på magen hun hevder å ha fått etter mishandlingen fra en fengselsbetjent. Foto: Ap Photo / Ntb Scanpix
BLÅMERKER: Her viser Tymoshenko frem blåmerker på magen hun hevder å ha fått etter mishandlingen fra en fengselsbetjent. Foto: Ap Photo / Ntb Scanpix Vis mer

Hans-Peter Friedrich som er sportsminister i Tyskland har allerede annonsert han vil boikotte kampen mellom Tyskland og Nederland. Denne kampen skal spilles i byen Kharkiv, hvor Timoshenko blir holdt fengslet.

Tyske leger har besøkt Timoshenko ved et par anledninger, og insisterer på at hun trenger medisinsk hjelp. Med støtte fra utenriksministeren har de tilbudt å behandle henne i Tyskland.

Sverige reagerer Utenriksminister i Sverige Carl Bildt, sier at myndighetene i Ukraina med vilje isolerer seg fra resten av Europa med disse handlingene mot den tidligere statsministeren Julija Timoshenko.

- Det er vanskelig å unngå konklusjoner når tilstandene i Ukraina går fra dårlig til verre, skrev Bildt på Twitter.

Ukrainas ambassadør ble på søndag kalt inn på teppet til utenriksdepartementet i Sverige, og måtte forklare bildene av Julija Timoshenko, som viser resultatet av den dårlige behandlingen i fengselet.

- Vi har innkalt den ukrainske ambassadøren og har begjært en forklaring på bildene, sier Bildt til svensk TV4.

Selv opposisjonen i Sverige er kritisk til det som foregår i Ukraina.

FÅR STØTTE: En tilhenger av opposisjonslederen Yulia Tymoshenko, roper slagord utenfor rettslokalene i Kharkiv. Tymoshenko soner en dom på syv år etter anklager om maktmisbruk. Foto: SERGEI BOBOK / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
FÅR STØTTE: En tilhenger av opposisjonslederen Yulia Tymoshenko, roper slagord utenfor rettslokalene i Kharkiv. Tymoshenko soner en dom på syv år etter anklager om maktmisbruk. Foto: SERGEI BOBOK / AFP PHOTO / NTB SCANPIX Vis mer

- Det er på tide å fortelle Ukraina at dette er helt uakseptabelt, og det er på tide å straffe Ukraina det de gjør, sier sosialdemokratenes utenrikspolitiske talsmann Urban Ahlin.

Utenriksdepartementet i Norge sier de har hørt om reaksjonene til Sverige og Tyskland.

- Vi er klar over situasjonen og følger den tett via vår ambassade i Kiev. Vi mener saken er alvorlig, men per nå har vi ikke vurdert å boikotte EM, sier pressevakt i UD, Hanne Melfald, til Dagbladet.

VURDERER BOIKOTT: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel, vurderer å boikotte fotball-EM i Ukraina 2012 om ikke opposisjonsleder i Ukraina Yulia Tymoshenko blir løslatt. Den tidligere statsministeren hevder hun blir mishandlet i fengselet hvor hun soner for en dom på syv år. (Th) viser hun blåmerker fra mishandlingen. Foto: AP Photos / Ntb Scanpix
VURDERER BOIKOTT: Den tyske forbundskansleren Angela Merkel, vurderer å boikotte fotball-EM i Ukraina 2012 om ikke opposisjonsleder i Ukraina Yulia Tymoshenko blir løslatt. Den tidligere statsministeren hevder hun blir mishandlet i fengselet hvor hun soner for en dom på syv år. (Th) viser hun blåmerker fra mishandlingen. Foto: AP Photos / Ntb Scanpix Vis mer