<strong>VENNER:</strong> Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Norges statsminister, Jens Stoltenberg, under Nobel-festen i Oslo i fjor. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VENNER: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Norges statsminister, Jens Stoltenberg, under Nobel-festen i Oslo i fjor. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Angela og Jens møtes til energi- og kriseprat

Statsminister Jens Stoltenberg får i dag besøk av forbundskansler Angela Merkel fra Tyskland, en nær politisk venn på tross av deres motsatte politiske familietilhørighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Samtalene i Oslo vil dreie seg om økonomisk krise i Europa, energi-samarbeid, krigen i Mali og EUs rolle der og uroen i de arabiske landene, særlig borgerkrigen i Syria. Kriseprat, forsåvidt, men det foregår mellom nære venner.

Beste venn
Tyskland har blitt Norges beste venn innenfor EU. Ingen land tar imot mer norsk gass enn Tyskland. Norge er den nest største leverandøren av gass til EU, og «den eneste pålitelige», ifølge Javier Solana, EUs tidligere utenrikssjef. Og nå skal det også legges en undersjøisk strømkabel fra Norge til Tyskland, for å sikre landet en jamnere tilførsel av energi. Dette vil gjøre det lettere for tyskerne å utbygge og utnytte vindkraft, fordi norsk vannkraft kan koples inn straks vinden stilner.

«Veteraner»
Sosialdemokraten Jens Stoltenberg og den kristelig-konservative Angela Merkel har utviklet et godt politisk og personlig vennskap. I juni i fjor kom den britiske statsministeren, David Cameron, først på offisielt besøk til Stoltenberg i Oslo, før de begge to dro til Berlin for å sammen møte Merkel, et litt uvanlig møte mellom to europeiske stormakter og Norge.

Både Jens Stoltenberg og Angela Merkel er «veteraner» blant regjeringssjefene i Europa. Merkel tiltrådte like etter Stoltenberg i 2005.

Sosial krise
Merkel og Tyskland spiller, i kraft av økonomisk tyngde, hovedrollen i arbeidet med å håndtere den økonomiske krisa i Europa. Stoltenberg, som er fagøkonom, har mange ganger før drøftet krisa med Merkel. Og Norge, som knapt har merket krisa, men likevel frykter for følgene, har andre erfaringer i økonomisk politikk enn både de kriserammede landene og Tyskland.

Jens Stoltenberg har tidligere sagt til Dagbladet at det som begynte som ei finanskrise har endt som ei sosial krise for Europa med de mange millioner mennesker som nå er uten arbeid:

- Det tok mange år for Europa å bevege seg inn i krisa, og det vil ta mange år å komme seg ut av krisa. Først måtte man redde banker, så stater og nå er det mennesker, sa statsministeren.

«EU-toppmøte» i Oslo
Merkel var siste gang i Oslo i desember, da Nobels Fredspris ble overrakt til EU. Da hadde statsminister Stoltenberg vært lur nok til å sammenkalle alle de tilstedeværende stats- og regjeringssjefene i EU til en «arbeidslunsj». Det kunne minne veldig om et toppmøte i EU, i så fall det første i historien som har vært president av Norge.

Og under Nobel-besøket i Oslo ga den tyske presidenten i Europa-parlamentet, Martin Schulz, Stortinget lov til å åpne et kontor i Europa-parlamentet, som første og eneste landet utenfor EU.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer