Angela veggpryd?

Gerhard Schrøder sier nei takk til invitasjonen fra Angela. Han vil fri til andre først.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DE TYSKEvelgerne har arrangert et party for sine politikere. Men feil folk ble invitert. De som ville danse med hverandre, får ikke lov. Og de som bør danse med hverandre, vil ikke. Valget avfødte kanslerkrig og rå maktkamp, slår tyske medier fast dagen derpå. Men Tyskland må ha en regjering. Noen må våge å ta hverandre i hendene og ta de første trinnene.Formelt har de en måned på seg. Da skal den nye nasjonalforsamlingen konstituere seg. Der har nå Angela Merkel og hennes kristeligdemokrater bare tre plasser mer enn Gerhard Schrøders sosialdemokrater. Men det betyr trolig at Merkel vil få oppdraget med å danne regjering.

DET ERForbundsdagen som formelt velger den nye kansleren. Det skjer gjennom en avstemming. I følge grunnloven skal den nye kansleren alltid ha et flertall bak seg i nasjonalforsamlingen. Først spørres det om det finnes et absolutt flertall. Så om det finnes et relativt flertall. Til slutt spørres det om hvem som får mest stemmer. Da vil det bli dannet en mindretallsregjering.Schrøder og sosialdemokratene(SPD) ville danse med Joscha Fischer(De Grønne), men fikk ikke lov. Han danser gjerne, har han sagt, med Angela Merkel(CDU), men i den dansen vil han føre. Schrøder kan også tenke seg å ta med Joscha bort til Guido Westerwelle(FDP) og by opp til ringdans. Men foreløpig er Guiodo helt utilnærmelig. Han har til og med spurt høyt og tydelig om Schrøder ikke har tatt seg en dram for mye.

OG LEDERegentlig Angela det største partiet? Kristeligdemokratene består av to partier, CDU og CSU som har hovedsetet i Bayern. Er det ikke egentlig jeg som leder det største partiet og som bør få gjøre det første valg av partner? spør Schrøder mens han forbereder seg til dansen. Tysk presse omtaler nå Angela Merkel som Angela uten land. Seieren glapp ut av hendene hennes på selve valgdagen, og det spekulers om at hennes tid som leder av CDU allerede er over. I går skrittet hun over dansegulvet, prikket Schrøder på skulderen og ba opp til dans. Men i denne dansen, sa hun, er det jeg som skal styre. Schrøder sa umiddelbart nei takk. Han ville danse med andre først, andre som skjønte at det var han som måtte føre, sa han.

EN STORKOALISJONmellom kristeligdemokratene og SPD kan virke som den fornuftigste løsningen ut av valgkaoset. Begge vil reformere tysk økonomi, på litt forskjellige måter og med ulik hastighet. Og partiene vil ha et stort flertall bak seg i forbundsdagen. Men Schrøder ser på seg selv som en leder, ikke bare i Tyskland, men også i EU. Han vil ha et Europa som virker som en motvekt til USA. Og han vil ha Tyrkia inn i EU. Merkel vil holde Tyrkia utenfor EU, og hun ser på USA som en partner, en alliert som bør samarbeides med.Merkel danse med Schrøder? Det blir ingen lystig forestilling. Merkel gjorde et dårlig valg. Schrøder gjorde en imponerende valgkamp som det står respekt av, men heller ikke han nådde målet sitt. Hvis en storkoalisjon tvinger seg fram, som den eneste løsningen, må kanskje begge ta et skritt til siden og slippe andre personer fra begge partier fram. Det kan bli nødvendig for at et slikt samarbeid skal kunne bli stabilt.

VALGET I DRESDENble utsatt, og over 200 000 velgere der vil stemme 2. oktober. Men i følge tyske eksperter vil ikke dette valget kunne gjøre SPD til nasjonalforsamlingens største parti. Merkel har fortsatt mulighet til å bli kansler, enten i en koalisjon med SPD eller i en koalisjon med fridemokratene og De Grønne. Men Joschka Fischer står med ryggen til. Han vil ikke danse med Merkel.De to store vil helst ikke danse med hverandre. Valget har ført til at de ikke lenger er så mektige som de var. Småpartiene har vokst i betydning. Guido i fridemokratene kan krøsse kansler Schrøder. Joschka kan fortelle Angela at han helst ikke vil ha noe med henne å gjøre. Akkurat nå er det egentlig ingen som vil danse med noen. Den festen kan komme til å vare mye lengere enn noen hadde tenkt seg på forhånd.