Angelas triumf: Lover å regjere omsorgsfullt og ansvarlig.

Leder klart viser valgdagsmålingene.

 VINNER:  Med et kjemperesultat på 42,3 prosent er Angela Merkel klar vinner av det tyske valget. Foto: AP Photo/Markus Schreibe.
VINNER: Med et kjemperesultat på 42,3 prosent er Angela Merkel klar vinner av det tyske valget. Foto: AP Photo/Markus Schreibe.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet):- Jeg lover å omgås med denne overragende tilliten på en ansvarsfull og omsorgsfull måte, sa en overlykkelig Angela Merkel noen minutter etter at valgresultatet forelå.  Hun takket partikamerater for innsatsen og nære medarbeidere for å ha holdt ut med henne gjennom vanskelige år. Ektemannen hennes fikk en spesiel hilsen, fordi han "har måttet tåle mye". 

- Det et for tidlig å si hvem vi kommer til å regjere sammen med de kommende fire årene. Vi tar det i morgen, når de endelige resultatene foreligger.  Nå skal vi feire, ropte "Mutti" til begeistrede tilhengere.

Med et kjemperesultat på 42,1 prosent er Angela Merkel klar vinner av det tyske valget.  40+ har alltid vært en drøm i partiet hennes, men Angela er den første forbundsansleren som har hentet hjem makan til oppslutning - med en økning på 8,3 prosent fra forrige valg.

Det friliberale partiet FDP ser - med 4,8 prosent - ut til å være ute av parlamentet. Dermed må Merkel finne seg en ny partner.

SPD-framgang Også sosialdemokratene i SPD har sterk framgang, men lander likevel ikke på mer enn 25,9 prosent. Samarbeidspartneren - Miljøpartiet de Grønne - havner på bare 8,5 prosent, og dermed er drømmen om en slik koalisjon død.

Ingen observatører er lenger i tvil om at det nå går direkte i retning av en stor koalisjon mellom Merkels CDU/CSU på den ene sida og SPD på den andre.

Det tidligere DDR-kommunistpartiet die Linke får 8,5 prosent - noe som innebærer at det totalt foreligger et flertall for en regjering fra de Grønne, SPD og die Linken. Men fra SPD er det allerede sagt veldig tydelig fra om at en slik allianse ikke blir aktuell i denne omgangen.

AfD under sperregrensa Det nye og sterkt høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) ligger heller ikke an til å komme inn i Forbundsdagen. Foreløpig får partiet 4,8 prosent. Piratpartiet greide heller ikke sperregrensen.