Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valdres-saken

Angelica (13) døde. - Kunne skjedd når som helst, hvor som helst

Den tiltalte kvinnnens forsvarere er sterkt kritiske til aktoratet under sin prosedyre.

PROSEDERER: Den tiltalte kvinnens forsvarere Ann Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland holder sin prosedyre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PROSEDERER: Den tiltalte kvinnens forsvarere Ann Turid Bugge og Aasmund Olav Sandland holder sin prosedyre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Forsvarerne til den 46-årige kvinnen som er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt etter at datteren Angelica (13) døde i 2015, holder sin prosedyre i Valdres tingrett. De går sterkt ut mot aktoratets prosedyre i går, og mener moren aldri burde vært tiltalt.

- Dette kunne skjedd når som helst, hvor som helst. Det forekommer dødsfall blant anorektikere selv om de er innlagt på sykehus, sier Ann Turid Bugge til tingretten.

- Traumatisert

- Vi står overfor en kvinne som hvert minutt har kjempet for sitt barn. Tror vi at hun i løpet av 2015 ble forvandlet til et monster? spør hun og fortsetter:

- Å miste et barn er noe av det verste man kan oppleve. I tillegg får man skylden for at barnet ditt er dødt, og blir tiltalt. Det er klart man blir sterkt traumatisert.

I motsetning til i går, da aktoratet holdt sin prosedyre, er den tiltalte 46-åringen i dag til stede i retten med sin mann. Rundt halsen har hun et nytt hjerteformet smykke med bilde av Angelica.

NYTT SMYKKE: Den 46-årige kvinnen bærer et nytt smykke i retten i dag. Forsiden har et bilde av Angelica. Foto: Privat
NYTT SMYKKE: Den 46-årige kvinnen bærer et nytt smykke i retten i dag. Forsiden har et bilde av Angelica. Foto: Privat Vis mer

- Det er bestilt av min kusine og designet av moren hennes, med kjærlighet, forklarer hun til Dagbladet.

Veide 21,7 kilo

I går nedla aktor Arne Ingvald Dymbe påstand om at den tiltalte kvinnen må idømmes fire års fengsel, hvorav ett år betinget. Han mener 46-åringen bevisst og systematisk unndro Angelica fra nødvendig helsehjelp, slik at hun døde på familiehytta på Beitostølen nyttårsaften 2015.

Angelica veide 21,7 kilo da hun ble funnet av helsepersonellet, og hadde en kroppsmasseindeks (BMI) på 8,8. Hun ble diagnostisert med anoreksi i 2012, men ifølge aktor Dymbe strandet behandlingsoppleggene for henne, hovedsakelig på grunn av morens motstand mot helsevesenet og tro på egne evner til å behandle.

Han mener også at hun unnlot å tilkalle legehjelp, selv da hun måtte skjønne at datteren var i ferd med å dø i romjula 2015. For å underbygge dette la han fram en rekke SMS-er mellom mor og datter, der han mener begge virker innforstått med at Angelica snart kan omkomme av anoreksien.

- Etterpåklokskap

Forsvarer Bugge mener aktoratets argumentasjon er preget av etterpåklokskap, og at morens juridiske status ville vært helt annerledes dersom Angelica ikke hadde dødd.

FRAKTET BORT: Klokka 10.07 den 27. februar ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet, video: NTB Scanpix Vis mer

- Ifølge pressen har mor tatt med seg en unge og isolert seg på Beito - det er så langt fra sannheten som man kan komme. Ville det blitt lagt fram noen tiltale dersom Angelica hadde lagt på seg på hytta? spør Bugge retorisk og fortsetter:

- Hvis hun hadde levd i dag, ville vi hatt en fantastisk mor som klarte det helsevesenet ikke maktet. Og dersom hun likevel hadde dødd, kunne det skjedd uansett.

- Bevistørke

Aktor Dymbe uttalte i går at tiltalen kunne kommet inn under bestemmelsen om forsettlig drap, men at tvil hindret ham i å anvende denne. Bugge mener argumentasjonen hans er preget av det hun betegner som bevistørke.

- Vi har fått opplesning av journaler fra flere år før tidsrommet tiltalen omfatter. Vi trenger ikke å få lest opp hva som skjedde i 2012, på ei vekt hos en fastlege i Lommedalen, sier advokaten.

Hun kaller videre tiltalen et «juridisk misfoster», og lurer på om aktor Dymbe famler i blinde fordi saken er så enestående, uten tilsvarende tilfeller i Norge, Europa eller USA.

- Det fins ingen forarbeider, ingen rettspraksis i nærheten av denne tiltalen. Vi har saker med fysisk og psykisk mishandling. Men ikke når barn dør av langvarig sykdom, når barnet selv har valgt ikke å spise, sier Bugge.

Hovedforhandlingen har pågått siden slutten av februar, og dette er siste rettsdag før dommen faller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!