Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valdres-saken

Angelicas mor (46) dømt til tre års fengsel

Dømt for grov mishandling og omsorgssvikt av datteren (13), som døde.

DATTEREN DØDE: Den 46-årige tiltalte kvinnen ble siktet for grov mishandling og omsorgssvikt kort tid etter at datteren Angelica ble funnet død. Her hjemme i Drammen med en gave hun fikk av datteren en morsdag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DATTEREN DØDE: Den 46-årige tiltalte kvinnen ble siktet for grov mishandling og omsorgssvikt kort tid etter at datteren Angelica ble funnet død. Her hjemme i Drammen med en gave hun fikk av datteren en morsdag. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN/OSLO (Dagbladet): Den 46-årige kvinnen som var tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt etter at datteren Angelica (13) døde, fikk i dag sin dom av Valdres tingrett: Hun dømmes til tre års ubetinget fengsel. Det får Dagbladet opplyst fra hennes forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland.

- Dommen vil bli anket, sier han.

Aktor, statsadvokat Arne Ingvald Dymbe, la i sin prosedyre 4. april ned påstand om fire års fengsel. Forsvarer Sandland la dagen etter ned påstand om frifinnelse, subsidiært at klienten skulle anses på mildest mulig måte.

Hele dommen er ubetinget. Aktors påstand var tre års ubetinget og ett års betinget fengsel.

Kvinnen er også dømt til å betale Angelicas ukrainsk-amerikanske far 125 000 kroner i erstatning.

Dukket ikke opp

Dommen skulle opprinnelig forkynnes på Drammen politistasjon klokka 10, men i stedet ankom bare forsvarer Sandland klokka 10.15 for å hente dokumentet.

- Ut fra hennes helsetilstand fant vi det mest hensiktsmessig at bare jeg dro ned, sier Sandland.

- Nå skal jeg hjem til henne, og så skal vi gå igjennom dommen sammen. Dette er første runde, sier advokaten.

ANKOM ALENE: Forsvarer Aasmund Olav Sandland ankom Drammen politistasjon uten 46-åringen for å hente domsdokumentet. Dette av hensyn til klientens helsetilstand. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
ANKOM ALENE: Forsvarer Aasmund Olav Sandland ankom Drammen politistasjon uten 46-åringen for å hente domsdokumentet. Dette av hensyn til klientens helsetilstand. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Han mener saken er uten sidestykke i norsk rettsvesen, og at dommen har ubehagelige implikasjoner for andre foreldre med anoreksisyke barn.

- Hvis den blir stående, kan omsorgspersoner bli tiltalt dersom barnet skulle bli alvorlig skadd eller dø, sier forsvareren - som ikke ser bort ifra at saken går helt til Høyesterett.

- Hvordan ser du på at straffen er ett år kortere enn aktors påstand?

- Hun skulle ikke vært dømt i det hele tatt, er Sandlands svar.

Det er Valdres tingrett som har ført rettssaken, men av praktiske årsaker ble den gjennomført på Gjøvik. På hovedforhandlingens siste dag varslet kvinnen at det blir en anke «fra aktor eller oss».

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar til dommen fra statsadvokat Dymbe.

Veide 21,7 kilo

Anoreksisyke Angelica var svært avmagret og veide bare 21,7 kilo da hun ble funnet av helsepersonell på ei hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015. Moren, som også befant seg på stedet, ble kort tid etter pågrepet og siktet.

FIKK MEDHOLD: Aktor Arne Ingvald Dymbe fikk i det store og det hele medhold i sin påstand. T.v. Marianne Stein, bistandsadvokat for Angelicas far. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FIKK MEDHOLD: Aktor Arne Ingvald Dymbe fikk i det store og det hele medhold i sin påstand. T.v. Marianne Stein, bistandsadvokat for Angelicas far. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ifølge tiltalen unndro moren datteren systematisk fra oppfølging av helsevesenet, selv da det måtte være åpenbart for henne at jenta var i ferd med å dø. Aktor Dymbe mener også at 46-åringen bl.a. bevisst villedet myndighetene ved å oppgi feil adresse da hun og datteren flyttet til Beitostølen høsten 2015.

Dymbe mener sågar at tiltalen fort kunne dreid seg om forsettlig drap, men at «den lille tvilen som fins» hindret ham i å ta i bruk den paragrafen.

- Aktiv unndragelse

Dommer Pål Prestesæter stiller seg på linje med statsadvokaten i dommen:

DØMTE: Sorenskriver Pål Prestesæter var fagdommer i rettssaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DØMTE: Sorenskriver Pål Prestesæter var fagdommer i rettssaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

«Den straffbare handling har pågått vedvarende i et tidsrom av 8-9 måneder i løpet av 2015 og med økende alvorlighetsgrad fra høsten 2015. Den har bestått i aktiv unndragelse fra forutsatt helsehjelp, ved unnlatelse av å møte opp til avtalte legetimer, manipulering og framsettelse av en rekke uriktige opplysninger om hvor tiltalte og datteren befant seg, og sperring av telefonen for andre enn familiemedlemmer», skriver han.

«I stedet for å søke råd unndro tiltalte Angelica aktivt fra både helsehjelp og barnevernets bistand», slår Prestesæter fast.

«Det er etter rettens vurdering ikke snakk om et øyeblikks eller annen kortvarig uaktsomhet med hensyn til dødsfølgen, men aktiv unndragelse fra helsehjelp over lang tid. Tiltalte har hatt god tid til å reflektere over følgene av sitt valg. Hun hadde mulighet til å endre kurs slik at utfallet hadde blitt et annet. Tiltaltes valg over tid om ikke å sørge for å gi Angelica livsnødvendig helsehjelp, hadde et så stort skadepotensial at hun har opptrådt grovt uaktsomt med hensyn til dødsfølgen», heter det videre.

Kollapset i retten

Kvinnen nekter all skyld og mener seg forfulgt av politi og påtalemyndighet. Hun var fraværende fra rettssalen under store deler av hovedforhandlingen, etter at hun på sakens andre dag kollapset på grunn av føling.

Rettssaken ble først forsøkt gjennomført i fjor vår, men måtte utsettes da kvinnen også da fikk kritisk føling og ble kjørt til sykehus.

FRAKTET BORT: Klokka 10.07 den 27. februar ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse. Foto: Nina Hansen / Dagbladet, video: NTB Scanpix Vis mer

46-åringen har ikke forklart seg i retten om den kritiske siste tida på hytta i Valdres, og retten har derfor lent seg tungt på tidligere politi- og rettsforklaringer, samt andre bevis, som de flere tusen SMS-ene mor og datter sendte til hverandre de siste månedene.

Mobbepåstander

Hun har gjentatte ganger hevdet at Angelicas problemer skyldtes langvarig mobbing på barneskolen hun gikk på i Bærum. En gransking i regi av Fylkesmannen i Oslo og Akershus fant ikke bevis for dette, og aktoratet har ikke lagt vekt på påstandene.

En rekke medier, deriblant Dagbladet, NRK, NTB, NRK og TV 2 ble felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å ha viderebrakt mobbeanklagene uten nødvendig forbehold.

De rettsoppnevnte sakkyndige kom til at 46-åringen har personlighetsforstyrrelser, men er strafferettslig tilregnelig. Hun kunne dermed dømmes til fengselsstraff.

Angelicas ukrainsk-amerikanske far vitnet i retten. Hans bistandsadvokat Marianne Stein la ned påstand om at han tilkjennes oppreisning i størrelsesordenen 100 000-150 000 kroner, og han ble altså tilkjent 125 000.

TILKJENT ERSTATNING: Angelicas ukrainsk-amerikanske far er tilkjent 125 000 kroner i erstatning fra sin domfelte ekskone. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILKJENT ERSTATNING: Angelicas ukrainsk-amerikanske far er tilkjent 125 000 kroner i erstatning fra sin domfelte ekskone. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media