Angelina Jolie og Espen Barth Eide møtte syriske flyktninger sammen

- Utviklingen er verre enn det de verste prognosene tilsa ved årsskifte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hollywood-stjerna Angelina Jolie er kjent for sitt sosiale engasjement.

I går besøkte hun den syriske flyktningeleiren Zaatari i anledning verdens flyktningedag sammen med Norges utenriksminister Espen Barth Eide og FNs høykommissær for flyktninger Antonio Guterres.

Humanitær katastrofe Der fikk hun høre de syriske flyktningene fortelle om krig, frykt og tap av sine kjære.

Se video øverst i saken.

På en pressekonferanse i forbindelse oppfordret Jolie verdens ledende politikere til å ta diplomatiske grep for å få en slutt på borgerkrigen.

100 000 drept Nær hundre tusen er drept etter at urolighetene i Syria begynte i mars for to år siden. Ifølge UNCHR flykter noen fra den blodige borgerkrigen hvert 14. sekund.

Den humanitære situasjonen i landet blir stadig verre. Offentlige tjenester har opphørt i store deler av landet og mye av infrastrukturen er ødelagt.

Ifølge FN har flere enn 1,6 millioner mennesker flyktet fra Syria. Fortsetter dagens trend, kan antall flyktninger ha økt til 3,5 millioner innen utgangen av 2013. I tillegg befinner det seg nå anslagsvis 4,25 millioner internt fordrevne inne i selve Syria.

Utenriksminister Eide mener utviklingen i Syria og nabolandene mer alvorlig enn det de verste prognosene tilsa ved årsskiftet.

- Vi står overfor den mest alvorlige flyktningkrisen siden andre verdenskrig, sier utenriksminister Espen Barth Eide, som i dag besøkte grenseområdene mellom Jordan og Syria i en pressemelding.

FN-ambasssadør Verdens flyktningedag ble etablert av FN for å hedre de som er blitt drevet på flukt på grunn av forfølgelse, krig og vold.

Jolie er FN goodwill-ambassadør, og har jobbet med flyktningspørsmål siden 2001.

Hun er nå i gang igjen med humanitært arbeid etter at hun i forrige måned kunngjorde at hun hadde fjernet brystene.

Det gjorde hun som følge av at det ble oppdaget at hun har en arvelig genetisk mutasjon som plasserer henne i høyrisikogruppen for bryst-og eggstokkreft.

Jolie skal ha blitt engasjert i humanitære kriser etter filmingen av «Tomb Raider» i nødrammede områder i Kambodsja, og har senere besøkt kriserammede områder verden over.
 

BESØKTE ZAATARI: FNS høykommissær for flyktninger, Antonio Guterres, utenriksminister Espen Barth Eide og skuespiller Angelina Jolie besøkte den største flyktningeleiren for syriske flyktninger i går. Foto: Muhammad Hamed / Reuters / NTB Scanpix
BESØKTE ZAATARI: FNS høykommissær for flyktninger, Antonio Guterres, utenriksminister Espen Barth Eide og skuespiller Angelina Jolie besøkte den største flyktningeleiren for syriske flyktninger i går. Foto: Muhammad Hamed / Reuters / NTB Scanpix Vis mer