Anggi (6) funnet i live etter fire døgn

Klamret seg til forlatt oljerigg sammen med pappa. Kan være flere overlevende i Indonesia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire døgn etter ferjekatastrofen utenfor Java ble seks år gamle Anggi funnet utmattet, men i live, sammen med faren og ti andre ferjepassasjerer på en forlatt oljerigg ute i Javasjøen. Faren Suyatno har ikke vært i stand til å gi noen forklaring på hvordan de kom seg levende fram til oljeriggen.

- Selv om kreftene ebbet ut, slapp jeg aldri taket i gutten min, sa faren da redningsmannskapet fra den indonesiske marinen kom om bord på riggen.

Da satt Anggi på pappas fang og gråt.

- Hvor er mamma, hvor er mamma, spurte han om igjen og om igjen, i følge nyhetsbyrået AP.

Det svaret hadde pappa Suyatno visst i mange døgn.

Anggis 27 år gamle mamma forsvant i mørket da ferja "Senopati Nusantara" kantret utenfor Java 29. desember med 599 mennesker om bord.

Det er det siste offisielle tallet fra indonesiske myndigheter, skriver nyhetsbyrået AFP.

220 funnet

 -HVOR ER MAMMA?  Det var spørsmålet fra seks år gamle Anggi da redningsmannskapene fant han, pappaen og ti andre på en forlatt oljerigg etter ferjekatastrofen utenfor Java i romjula. Foto: AFP/Scanpix.
-HVOR ER MAMMA? Det var spørsmålet fra seks år gamle Anggi da redningsmannskapene fant han, pappaen og ti andre på en forlatt oljerigg etter ferjekatastrofen utenfor Java i romjula. Foto: AFP/Scanpix. Vis mer

220 mennesker er funnet i live på flåter, vrakdeler og strender. Bare sju er funnet døde, og redningsledelsen tror at det fortsatt er håp om å finne flere av de 372 savnede i live.

Havtemperaturen i tropiske strøk gjør det mulig å overleve lenger enn de snart seks døgnene som har gått etter ulykken. Men timeglasset er i ferd med å renne ut for passasjerene som ikke ble dratt med ned i dypet da ferja sank.

Uttørring og mangelen på drikkevann er livstruende for de som har klamret seg til redningsflåter.

Ferja ble bygd i Japan i 1992 og hadde plass til 850 passasjerer, men var bare sertifisert for å drøyt 500. Tallet over passasjerer og mannskap varierte mellom 500 og 850 det første døgnet.

Det var kraftig uvær i flere timer sist fredag da ferja var på vei fra Borneo til Java. En fem meter høy bølge ga skipet kraftig slagside, har øyenvitner om bord fortalt.

Fanget om bord

Det tok to timer før ferja forsvant i havet, og overlevende har fortalt om en kamp på liv og død om bord de siste minuttene. Mange av de nær 400 som er savnet, ble fanget om bord i skipet og dratt med ned.

Den 35 år gamle plantasjearbeideren Ribut Rahardjo var blant de siste som kom seg ut. Han satt innesperret i en lugar.

- En av mannskapet ga meg en redningsvest. Det siste jeg husker før jeg hoppet på havet, er min egen blodige hånd som jeg knuste lugarvinduet med, forteller 35-åringen fra sykehuset i provinshovedstaden Surabaya. Han ble funnet på en flåte, totalt utmattet.

FLERE OVERLEVENDE? Dette overelevende etter ferjekatastrofen ble oppdaget fra et helikopter. Redningsledelsen tror fortsatt at flere av de 372 savnede kan være i live.
GREIDE IKKE BØLGENE: Dette er den japanskbygde ferja "Senopati Nusantara" som gikk ned utenfor Java 29. desember. I følge de siste offisielle tallene var det 599 mennesker om bord. Den har tidligere seilt under navnet Archipelago Commander".