Angir fylle- kjørere via mobiltelefon

KRISTIANSAND (Dagbladet): De fleste fyllekjørerne blir avslørt av medtrafikanter, som tipser politiet via mobiltelefon. Svært få går i garnet når politiet har sine tradisjonelle storkontroller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At politiet utfører stadig færre promillekontroller, blir kompensert med at bilister ringer direkte til politiet og tipser om mistenkelig kjøring.

Tar sjelden feil

Publikum har dessuten svært god teft når det gjelder å plukke ut fyllekjørerne. Tipsene traff i ni av ti tilfeller på promillekandidatene som ble innbrakt til å blåse i de spesielle utåndingsapparatene som er utplassert i 48 av landets 53 politidistrikter.

Avdelingssjef Frank Schrøder i Utrykningspolitiet opplyser at publikum hittil i år har tipset om 2165 sjåfører som deretter er blitt innbrakt til blåseprøve. Av disse ble hele 1995 avslørt med ulovlig mye alkohol i blodet.

90 prosent er menn, og flesteparten av promillekjørerne er i 20-åra.

Tips tar flest

De oppsiktsvekkende tallene framkommer etter at politiet i 1996 fikk utåndingsapparater som ga rettsgyldige bevis. Når en promillekandidat skal testes, blir forskjellige data lagt inn i saken.

Disse tallene viser at politifolk bare avslører under halvparten av promillekjørerne.

Nytt kontrollmønster

Avdelingssjef Frank Schrøder mener det er en naturlig konsekvens at UP etter hvert må legge om sitt kontrollmønster.

- Vi har et prosjekt gående. De enkelte politidistrikter er inndelt i soner der vi registrerer hvor promillekjørerne blir tatt. Dataene herfra vil danne grunnlag for hvor kontrollvirksomheten skal konsentreres, sier han.

Schrøder ser ikke bort fra at resultatet blir flere kontroller på mindre veier - de såkalte promilleveiene - og færre kontroller på sterkt trafikkerte veier.

Færre kontroller

- Det er blitt helt slutt på at politiet får øremerkede midler til promillekontroller. Nå blir promillekontrollene tilpasset våre totale aktivitetsplaner, sier han.

Schrøder berømmer publikums engasjement når de oppdager en potensiell fyllekjører:

- For få år siden fikk politiet svært sjelden tips om fyllekjørere. Nå er bildet totalt annerledes, ikke minst takket være at svært mange har fått mobiltelefon. Ikke sjelden legger tipserne seg på hjul og loser politiet helt fram til den aktuelle bilen, sier han.

Politiet har ikke fått noen meldinger om at bilister har hatt ubehagelige opplevelser etter at de har avslørt fyllekjørere.

RING 112: Publikum har svært god teft når det gjelder å plukke ut fyllekjørerne.