- ERKJENNER IKKE STRAFFESKYLD: - Min klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Utover det har jeg ingen kommentarer til denne saken nå, sier advokat Svein Holden til NTB. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- ERKJENNER IKKE STRAFFESKYLD: - Min klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Utover det har jeg ingen kommentarer til denne saken nå, sier advokat Svein Holden til NTB. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Angivelige IS-krigere nekter skyld etter terrortiltale

To av tre tiltalte skal ha deltatt i IS' krigs- og terrorhandlinger i Syria og Irak, mens en tredje skal ha prøvd å sende krigsutstyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle vil nekte skyld når saken kommer for retten tirsdag.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen. Utover det har jeg ingen kommentarer til denne saken nå, sier advokat Svein Holden til NTB.

Han forsvarer en 28 år gammel mann som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og påtalemyndigheten mener hadde sverget troskap til Den islamske staten (IS). Gruppen var kjent som Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) på tidspunktet da 28-åringen og en 30 år gammel medtiltalt skal ha sluttet seg til den.

Heller ikke 30-åringen eller 28-åringens tre år yngre bror erkjenner noen form for skyld. Lillebroren (25) er tiltalt for å ha kjøpt inn stridsutstyr og forsøkt å få det sendt til Syria slik at det skulle kunne brukes i krigshandlingene.

Da han ble pågrepet av politiet 26. mai i fjor, hadde han en avsagd hagle, en pistol og tilhørende ammunisjon i bilen.

- Han kommer til å forklare seg detaljert når han får sin tur i retten, sier forsvareren, advokat Kjell T. Dahl.

Omfattende etterforskning Alle tre - 28- og 25-åringen, som er brødrene til norskalbanske Egzon Avdyli som ble drept i Syria i fjor, og en 30 år gammel norsksomalier - er tiltalt etter terrorbestemmelsene i straffeloven.

De risikerer seks års fengsel hvis de blir funnet skyldige.

I tiltalen som skal behandles i Oslo tingrett den neste måneden heter det at 28-åringen og 30-åringen begge har vært i Syria, hvor de «tjenestegjorde med våpen for ISIL» i en sjumånedersperiode.

Da de i januar i fjor fikk tillatelse til å reise tilbake til Norge, var det under forutsetning av at de skulle returnere til Syria for å gjenoppta sin deltakelse i krigen.

Aktor mener de to forberedte å gjøre ny tjeneste for ISIL, «blant annet ved å anskaffe militært utstyr» da de ble pågrepet i slutten av mai.

I et separat tiltalepunkt må de to brødrene svare for anklager om at de prøvde å «yte materiell støtte til en terrororganisasjon» ved at de «anskaffet diverse stridsbekledning og utstyr, blant annet to taktiske vester».

Tiltalepunktet mot 25-åringen for våpenbesittelse knyttes imidlertid ikke til terrorbestemmelsene i straffeloven.

Avbildet med IS-krigere Verken Politiets sikkerhetstjeneste (PST) eller aktor, førstestatsadvokat Jan Glent, vil kommentere saken overfor NTB, men ifølge tidligere medieomtaler er det gjort et betydelig etterforskningsarbeid forut for at den endelige tiltalen ble tatt ut.

Dagsavisen skrev da tiltalen ble tatt ut i januar at påtalemyndigheten bygger saken på beviser innhentet gjennom avlytting av hus, biler, mobiltelefoner, samt beslag av telefoner, datamaskiner og eksterne harddisker.

I bevismaterialet skal det dessuten være store mengder jihad-bilder av 28-åringen og 30-åringen sammen med norsk-chilenske Bastian Vasquez som har avansert til leder i den fryktede terrorgruppa IS i Tyrkia.

På bildene er de to også sammen med norsk-tsjetsjenske Abu Aluevitsj Edelbiev, som ble drept i et bombeangrep i Syria i desember.

Alle de tre mennene ble arrestert i en koordinert politiaksjon 26. og 27. mai i år. De tre har vært en del av islamistmiljøet på Østlandet som i dag kalles Profetens Ummah.