Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angola med nytt løfte til Statoil: Her skal det omdiskuterte senteret til 3,5 mrd ligge

Angola lover Statoil å komme i gang med milliard-prosjekt. Men dato for oppstart er fortsatt i det blå, fem år etter første innbetaling.

HAR VALGT BY: Statoil forteller at angolske myndigheter har opplyst om at forskningssenteret skal bygges i byen Sumbe i Angola. Kart: Google Maps
HAR VALGT BY: Statoil forteller at angolske myndigheter har opplyst om at forskningssenteret skal bygges i byen Sumbe i Angola. Kart: Google Maps Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag møtte representanter for Statoils konsernledelse med konsernsjefen i Sonangol og viseministeren i petroleumsministeriet for å følge opp innbetalingene Statoil har gjort til Sonangol og realiseringen av Sonangol Research and Technology Center (SRTC).

Det skjedde etter lengre tids påtrykk fra Statoil som har etterlyst realiseringen av prosjektet Statoil har investert 420 millioner kroner i. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har på sin side bedt oljeminister Tord Lien ta en aktiv rolle for å finne ut hvor pengene har blitt av.

- Sonangol sier at de har midlene vi har innbetalt, og at de vil bli benyttet som avtalt, sier informasjonsdirektør i Statoil, Bård Glad Pedersen, til Dagbladet.

Han forteller at de angolske representantene i samtalen viste til at det vil bli opprettet et datterselskap, slik det ble annonsert i et presidentdekret i september 2015. Senteret skal bli bygd i byen Sumbe, hvor også den Angolske petroleumsskolen ligger.

- For vår del var det viktig å signalisere behovet for økt åpenhet om arbeidet, og vi har avtalt videre dialog med dem om dette. Vi vil følge opp videre at midlene vi har betalt vil bli brukt som avtalt.

Har ikke fått dato I 2011 undertegnet Statoil en kontrakt med det angolske statseide oljeselskapet Sonangol. Som en del av kontrakten måtte Statoil betale til sammen 715 millioner kroner i sosiale bidrag og støtte til et forskningssenter, som foreløpig ingen har sett snurten av.

I tillegg til selskapene Statoil, BP og Cobalt, har Dagbladet avslørt at også spanske Repsol og franske Total har betalt penger til senteret. Totalt er det betalt inn over 3,5 milliarder kroner til realiseringen av senteret siden 2011.

- Har de kommet med et tidsestimat for når bygningen vil stå ferdig?

- De sier at de arbeider med etableringen av datterselskapet, og bestemt seg for at byen skal ligge i Sombe. Når det gjelder mer konkret info, så er det Sonangols ansvar å informere om det. Men vi har formidlet vår forventning om økt åpenhet fra deres side.

- 3,5 milliarder er ganske mye penger, hva slags senter vil dette bli?

- Vi følger opp det Sonangol har forpliktet seg til overfor oss, vi kan ikke svare for hva andre selskaper har betalt.

- Ikke fornøyd med framdrift - Er dere nå trygge på at dette blir realisert?

- Sonangol har forpliktet seg til å bruke midlene som avtalt, og de opplyser at de kommer til å gjøre det. Vi tar til etterretning at de nå jobber med det og at de sier at midlene vil bli benyttet som avtalt, men vi vil fortsette å følge dette opp overfor dem.

- Har de kommet med en forklaring på hvorfor det har tatt så lang tid?

- Jeg kan ikke svare på Sonangols vegne, men vi har tidligere gitt uttrykk for at vi ikke er tilfreds med fremdriften. Vi har informert olje- og energidepartementet om hvordan vi følger opp denne saken, og vår styreleder har også bedt om et møte med departementet for å informere dem om våre møter med de angolske representantene.

I tillegg til de 420 millionene til forskningssenteret, har Statoil betalt 295 millioner kroner til såkalte «sosiale formål». Hva disse pengene er gått til er foreløpig ikke kjent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!