Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angola mot full borgerkrig

FNs fredsobservatører trekker seg tilbake fra flertallet av sine baser i Angola, og en full tilbaketrekning er nærmere enn noen gang. Landet møter igjen full krig og hungersnød.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

100 FN-folk er nå innesperret i byen Huambo, sammen med hundretusenvis av sivile.

FN kan ikke lete etter de savnede fredsobservatørene fra to FN-fly som trolig er skutt ned. Opprørshæren Unita har ikke gitt letemannskapene fritt leide. Flyene ble skutt ned med en ukes mellomrom ikke langt fra Angolas nest største by Huambo. Byen med 300000 innbyggere er nå omringet av Unita-styrker under ledelse av Jonas Savimbi.

Sjokk

- Vi hadde vurdert å trekke tilbake folk fra Huambo, men den første nedskytingen kom som et sjokk på oss, forteller den norske fredsobservatøren Aage Larsen, for tida på juleferie i Norge.

Larsen bekrefter at FN vil trekke seg tilbake fra minst fire av sju regionale hovedkvarter hvis sikkerhetssituasjonen ikke blir bedre. Rundt halvparten av de rundt 1100 fredsobservatørene fra FN vil da trekkes ut.

- Hvis FN trekker seg helt ut, får vi en ny borgerkrig i Angola. Det vil ingen av partene være tjente med, og aller minst de sivile, sier Aage Larsen.

- For øyeblikket gjelder tilbaketrekkingen bare de farligste sonene, men vi utelukker ikke en fullstendig tilbaketrekking fra Angola, sa FNs spesialutsending, Issa Diallo til Reuters i går.

Det var i går usikkert hvordan FN skulle evakuere de resterende 100 FN-folkene i Huambo. Det skal også være dårlig med mat og medisiner i byen.

Nabobyen Kuito, der 130000 mennesker bor eller har søkt tilflukt, er også helt omringet av Unita. Matlageret skal holde i to måneder. Sist gang Unita beleiret byen døde 30000.

Sex-slaver

- Jeg tror ikke du vil få fred i Angola så lenge Jonas Savimbi er i live. Han er selve inkarnasjonen av djevelen, og selv hans egne soldater er redde for han, sier Sture Troli. Nordmannen har jobbet i seks og et halvt år i Angola for norske utviklingsorganisasjoner., Savimbi bruker klassiske geriljahær-strategier. Kidnapping av av sivile, særlig barn, er svært vanlig. Ofrene blir brukt som soldater, tjenere og sex-slaver for opprørssoldatene.

FN har de siste årene overvåket den nesten ti år gamle fredsprosessen i landet. Ifølge en avtale fra 1994 skal Unita-styrkene levere inn våpnene sine og demobiliseres. Men Savimbi har beholdt elitestyrkene sine, og bare levert inn de dårligste våpnene.

- Hele det internasjonale samfunnet var svært optimistiske i første halvår i år. Nå er vi tilbake til en ren nødsituasjon med behov for hjelp, sier ambassadesekretær Thor Oftedal ved den norske ambassaden i Angolas hovedstad Luanda.

Store ressurser

Det blir pumpet opp olje verd 75 millioner kroner hver dag i Angola. Pengene burde brukes til å utvikle det fattige landet, men i stedet har regjeringen brukt oljeinntektene for 15 år framover på krigen.

Unita på sin side kontrollerer noen av verdens rikeste diamantfelter, som finansierer dyre våpen.

- Det ser ut som om begge sider kan klare å holde kampene i gang lenge, mener ambassadesekretær Oftedal.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling