Angrende Nokas-raner ber andre snakke

Lars-Erik Andersen beklager dypt at han ble med på Nokas-ranet. -Jeg var dum, sa Andersen og svelget tungt mens han stirret i bordplaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(STAVANGER/Dagbladet.no:) Selv om han angrer og forteller mange detaljer om ranet, vil han likevel ikke si navnet på alle som deltok.

-Jeg føler at jeg har dratt det tyngste lasset her. Ingen andre har egentlig sagt så mye. Jeg bor i et fengsel og skal sitte inne i mange år. Jeg kan bare be også andre si hva de var med på, sa Andersen.

Han ble presset av aktor Arild Dommersnes på en rekke detaljer rundt ranet. En mer og mer sliten Andersen måtte ofte si at han ikke husket helt, eller ikke ville svare.

Lars-Erik Andersen har levd et tungt rusliv og var i dyp narkogjeld da David Toska inviterte ham med på Nokas-ranet. Han ble forespeilet en enkel jobb, og et utbytte på fem-til millioner kroner til hver raner.

-Vi skulle hermetisk lukke politistasjonen, slik at ingen politifolk ville komme fram i tide for å stoppe oss, sa Andersen.

Skulle skremme politiet til retrett

En lastebil ble satt i brann ved politiets utkjøringsport for å stoppe eller i det minste forsinke lovens håndhevere. Det ranerne ikke visste, var at politiet kunne ta seg fram via en bakvei.

Men om politiet kom til ransstedet før ranerne hadde stukket av, skulle ranerne være så bevæpnet og opptre så skremmende at politiet ville trekke seg raskt tilbake. Lag på lag med klær, skuddsikre vester, hjelmer og tung bevæpning skulle være nok til å skremme politiet til en rask retrett.

SPLITTET RANSLAG: Nokas-tiltalte Lars-Erik Andersen anmoder andre tiltalte om å lette på sløret. Foto: SCANPIX
SPLITTET RANSLAG: Nokas-tiltalte Lars-Erik Andersen anmoder andre tiltalte om å lette på sløret. Foto: SCANPIX Vis mer

Slik gikk det ikke. Det ble vill skuddveksling i Stavanger sentrum grytidlig om morgenen 5. april 2004, midt i den ellers så fredelige påskeuka.

I dag er det et sterkt splittet ranslag som sitter på tiltalebenken. Alle ble dømt i tingretten, fire blånekter for at de var med på ranet.

Til Sandnes med et åpent, kriminelt sinn

Lars-Erik Andersen ser ut til å ha beholdt sitt gode vennskap med David Toska, mens han hudfletter Kjell Alrich Schumann. Det skapte en munter stemning i retten da aktor Arild Dommersnes spurte Andersen om han trodde Toska flyttet til Sandnes for å rane Nokas.

-Nei det tror jeg ikke. Han kom over Nokas-muligheten seinere. Jeg tror David flyttet til Sandnes med et åpent, kriminelt sinn, sa Andersen.

Dommer Daniel Lunde var ikke svært begeistret over at tilhørere og de fleste i rettssalen lo høyt av replikken, og minnet om at saken er alvorlig og dyster. Dommeren ønsket et atmosfære i retten som gjenspeilte forbytelsens alvor, og da passer det ikke med lått og løye.

Lars-Erik Andersen er forøvrig en person som fort kommer med replikker som får folk til å trekke på smilebåndet. Når aktor spør om dialekten til en person, svarer Andersen gjerne:

-Han snakket i hvert fall ikke sånn rogalandslyd!