Angrep 12 mål ved IS-kontrollerte oljefelt

USA og samarbeidende arabiske land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/NEW YORK (Dagbladet): Kampfly fra USA og arabiske samarbeidsland er i ferd med å angripe IS-kontrollerte oljefelt i Syria, opplyser amerikanske myndigheter, melder NTB via nyhetsbyråene AFP og Reuters.

- Jagerfly fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater fløy sammen med amerikanske fly under operasjonen som traff 12 mål, sier talsmann for Pentagon, kontreadmiral John Kirby, ifølge CNN.

Det amerikanske militæret arbeidet i natt med å vurdere resultatet av operasjonene, men Kirby sier at ting foreløpig tyder på at angrepene var suksessfulle.

- Vi er svært sikre på at vi traff det vi siktet på, og at vi forårsaket den skaden vi ønsket, sier Kirby.

Oljemål Ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) har store inntekter fra oljefeltene den kontrollerer og bruker også oljen til å holde i gang sin egen krigsmaskin.

AFP melder at kveldens angrep foregår ikke langt fra byene Al-Omar and Deir ez-Zo i Syria.

Å angripe IS-kontrollerte oljefelt er trolig et forsøk på å skade en av de viktigste inntektskildene til terrororganisasjonen, melder CNN.

Angrepene startet parallelt med at FNs sikkerhetsråd enstemmig vedtok resolusjonen om tiltak for å stanse flommen av fremmedkrigere til Midtøsten, melder NTB.

Blant grepene er skjerpet grensekontroll og internasjonalt samarbeid. USAs president Barack Obama ledet selv møtet der resolusjonen ble vedtatt i FN onsdag.

Kamp mot fremmedkrigere Framveksten av ekstremistgrupper som Den islamske staten (IS) og Nusrafronten, al-Qaidas syriske avlegger, er bakgrunnen for resolusjonen. Ifølge eksperter har omkring 12 000 krigere fra mer enn 70 nasjoner reist til Syria og Irak for å kjempe med disse gruppene.

Norge var blant landene som sto bak forslaget, sammen med blant andre USA.

- Vi mener at det som nå ligger i denne resolusjonen, er offensivt og bra. Fremmedkrigere er i ferd med å bli et svært stort problem, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.