Angrep DNA-bevis

Viggo Kristiansens forsvarer gjorde et stort nummer av at politiet ikke har fullstendig DNA-profil fra åstedet slik de først hevdet. I retten i dag kom det også fram at Viggo har truet onkelen sin med kniv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viggo Kristiansens (21) forsvarer ga en forsmak på sin prosedyre i Baneheia-saken. Han gikk knallhardt ut mot politiets DNA-funn og andre tekniske bevis.

Taktikken fra advokat Tore H. Pettersen, som forsvarer den drapstiltalte Viggo Kristiansen, er å slå hull i politiets bevisrekke. Kristiansen nekter all skyld knyttet til Baneheia-saken.

Politiavdelingssjef Magne Storaker måtte svare på en rekke spørsmål knyttet til politiets DNA-funn som kan knytte Kristiansen til åstedet.

Advokat Pettersen gikk langt i å antyde at politiet presenterte bevis de ikke hadde, da de informerte Kristiansen og forsvareren om DNA-funnene, fem uker etter pågripelsen av Kristiansen og medtiltalte Jan Helge Andersen (20).

Feil opplysninger

Politiavdelingssjef Storaker måtte i retten innrømme at det var gale formuleringer i en rapport som Pettersen fikk etter et møte mellom partene, der det ble muntlig orientert om DNA-funnene.

I møtet 25. oktober skal Storaker ha sagt at politiet hadde sikret biologisk materiale av en DNA-type som binder Kristiansen til åstedet og til handlingen. I rapporten som advokaten fikk seks dager senere, het det at politiet hadde sikret biologisk materiale som stemte overens med Kristiansens DNA-profil.

- Det var en feil. Vi var veldig oppmerksomme på at dette med DNA-profil ikke måtte blandes inn. Det var kun snakk om DNA-type, sa Storaker.

Forskjellen mellom DNA-profil og DNA-type er blitt forklart tidligere under rettssaken. Enkelt sagt handler det om at en profil er å regne som et fingeravtrykk, mens DNA-type kan sammenlignes med blodtype eller hårfarge.

Truet onkelen

Sommeren 2000 hadde Mårten Bergstøl onkelen til Viggo Kristiansen hatt et par år med mange gode stunder med sin nevø. Den «vonde tiden» med stadige konflikter med nevøen hadde han lagt bak seg. Likevel spurte han Kristiansen om han hadde noe med drapene å gjøre.

- Han svarte tvert nei, forklarte Bergstøl i Kristiansand byrett i dag.

Drap

Men da Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble funnet drept i Baneheia 21. mai i fjor, spurte likevel Bergstøl nevøen sin om han hadde noe med drapene å gjøre. Jan Helge Andersens forsvarer, advokat Ben Fegran, spurte Bergstøl om han hadde stilt dette spørsmålet til mange.

- For meg var dette helt jævlig. Det var som om noen hadde drept og voldtatt to jenter i bakhagen min, svarte Bergstøl. Fegran kommenterte at det var det mange som følte, og gjentok spørsmålet.

- Om jeg har lyst til å spørre noen, så spør jeg. Det er slik jeg er, svarte Bergstøl. Fegran gjentok at det gjaldt dette konkrete spørsmålet.

- Det er mange jeg har spurt mange rare spørsmål, svarte Bergstøl. Fegran understreket igjen at det han ville ha svar på var om han hadde stilt dette spørsmålet til noen andre enn Viggo Kristiansen.

- Nei, svarte onkelen kontant.

Knivtruet

Tretten dager etter at Viggo Kristiansen ble pågrepet og siktet for barnedrapene, ble onkelen innkalt til vitneavhør. Her ble Bergstøl spurt om en episode hvor nevøen skal ha truet ham med kniv. Dette skal ha skjedd i 1994.

- Dette er fra «den vonde tiden». Jeg har lagt det langt bak meg, forklarte Bergstøl. Fegran måtte lese opp fra politiforklaringen om episoden.

Bergstøl skal ha irettesatt nevøen kraftig etter at Viggo Kristiansen plaget fetteren sin. En stund etter kom nevøen opp til ham. Bak ryggen hadde han en Mora-kniv i hånden. I politiforklaringen har Bergstøl beskrevet dette som ufattelig skremmende.

Han forklarte til politiet at nevøen holdt kniven mot brystet i to og et halvt minutt, før han plutselig fjernet kniven og gikk. Kristiansen virket helt gal, har Bergstøl forklart. Fegran spurte Bergstøl om han sto ved denne forklaringen i dag, noe Bergstøl bekreftet.

Knivepisoden ble aldri anmeldt. Bergstøl ga heller ikke beskjed til sin svoger eller svigerinne om hva deres sønn hadde gjort. Han søkte råd på psykiatrisk sykehus, uten at han følte han fikk noen hjelp.

(NTB)

TRUET: Viggo Kristiansen skal ha truet onkelen sin med kniv.