Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrep Erna etter Oslo-vedtak

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk høre at han sviktet industrien og oljearbeiderne etter Ap-vedtak. Så vedtok Oslo Høyre det samme.

I RETTE MED ERNA: Jonas Gahr Støre (Ap) ville høre om Erna Solberg (Høyre) syntes også Oslo Høyre svikter oljearbeiderne. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I RETTE MED ERNA: Jonas Gahr Støre (Ap) ville høre om Erna Solberg (Høyre) syntes også Oslo Høyre svikter oljearbeiderne. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

For elleve måneder siden gikk stortingsrepresentant Stefan Heggelund (Høyre) knallhardt ut mot klimastemmene i Arbeiderpartiet.

Det skjedde etter at 10 fylkeslag i Ap hadde stemt nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Ap vender ryggen til landets industriarbeidere, tordnet Heggelund i et intervju med Dagbladet.

Han var heller ikke nådig i dommen over at deler av Ap hadde tatt til orde for å avvikle leterefusjonsordningen, og at ungdomspartiet AUF gikk i mot gruvedeponi i Repparfjorden.

- Det er opportunisme fra et parti som er villig til å si hva som helst for å kare seg opp på målingene, mente Høyre-profilen.

Også Høyre-leder Erna Solberg, nåværende oljeminister Tina Bru og Oslo Høyre-politikeren Nikolai Astrup mente Ap hadde vendt oljenæringen ryggen, noe Ap-leder Jonas Gahr Støre konfronterte statsministeren med i Stortinget torsdag.

Høyre om

For forrige lørdag vedtok Oslo Høyre enstemmig å verne Lofoten, Vesterålen og Senja mot olje.

I tillegg vedtok de varig vern av Barentshavet nord og at iskanten bør flyttes sør.

- Statsministeren var tydelig på at Arbeiderpartiet med vedtaket ikke lenger sto på industriens side. Er «avdeling Oslo» av statsministerens parti på industriens side? spurte Støre i Stortinget.

Til Dagbladet sier han at han ønsker Høyre velkommen til å ta debatten.

- Det er lov å komme på bedre tanker og det er bra at Oslo Høyre landet på et standpunkt som landsmøtet til Ap hadde for ti måneder siden. Men den kraftige hetsen vi fikk fra flere Høyre-politikere på den tiden, sier sitt om Høyre, sier han.

Støtter ikke lokallaget

Statsminister Erna Solberg svarte ikke direkte på Ap-lederens spørsmål, men gjorde det klart at hun er unenig med lokallaget sitt.

- Jeg mener fortsatt det hadde vært viktig å få konsekvensutredet Lofoten, Vesterålen og Senja.Men jeg har respekt for at vår regjering ikke gjør det. Det har vært et kompromiss vi måtte legge til grunn for å i det hele tatt å kunne sitte i regjering, sa Solberg.

Hun tror ikke resten av partiet vil følge etter Oslo-avdelingen.

- Jeg vil bli veldig forbauset om Høyres landsmøte skulle vedta det Oslo Høyre har gjort. For sist gang dette var oppe til debatt på Høyres landsmøte var det tre representanter som stemte for et forslag om ikke å konsekvensutrede, sa statsministeren.

Tar ikke selvkritikk

Heller ikke Stefan Heggelund vil være med på at de møter seg selv i døra.

- Jeg sa dette fordi Ap ville si nei til tidligkontrakter, utfordret store deler av skatteregimet, i tillegg til at de vurderte å si nei til deponier som sikrer at Norge kan bidra med materialer til elektrifisering. På toppen av alt det sa de nei til LoVeSe, skriver han i en melding.

Han sier dette førte til «opprør i fagbevegelsen og at Espen Barth Eide måtte dra på forsoningstur til Vestlandet.»

- Folk mente at Ap ikke tok arbeidsplassene alvorlig. Det er faktisk ekte arbeidsplasser Ap skapte usikkerhet om, skriver Heggelund som selv ikke var med på avstemningen.