Angrep før toppmøtet

Timer før dagens arabiske toppmøte, angrep et israelsk kamphelikopter og panservogner en sør-libanesisk landsby - én ble drept. FN fordømmer Israel for tredje gang mens kampene raser videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Israel har sabotert fredsprosessen ved å terrorisere uskyldige sivile og drepe forsvarsløse barn, sa Egypt-president Hosni Mubarak da det arabiske toppmøtet åpnet.

I dag er ledere fra 22 arabiske land samlet i Kairo for å diskutere Midtøsten-krisa.

- Israel begår massakre på det palestinske folk, raste Arafat.

På samme tid ble nok en ung gutt erklært klinisk død på et sykehus i Gaza etter å ha blitt såret av israelske soldater tidligere på morgenen. Minst 16 andre er såret.

Norge fordømte ikke

- Vi bør slutte å kaste stein. Vi bør lære å skyte og plassere bomber langs veiene, sier Amar Hassan (28) til nyhetsbyrået AP.

Han var med i begravelsesfølget i Nablus på Vestbredden hvor flere titusener fulgte fire palestinere som ble drept i gårsdagens sammenstøt.

- Kjære arabere, følg med på hva som skjer - vi blir drept, formanet folkemengden.

Flere steder på Vestbredden og i Gaza har det i dag vært harde sammenstøt.

FNs generalforsamling fordømte i dag Israels «overdrevne maktbruk» for tredje gang på kort tid. Resolusjonen ble vedtatt med 92 mot 6 stemmer - 46 avsto fra å stemme - deriblant Norge. Flertallet fordømmer voldsbølgen som startet da Ariel Sharon besøkte moské-området på Tempelhøyden i Jerusalem 28. september.

Kan stenge palestinerne inne

Siden da har over 110 blitt drept - flesteparten palestinere - og flere tusen blitt skadd.

Israel erklærte i går fredsprosessen for død fordi våpenhvile-avtalen fra tirsdag ikke ble overholdt. De vil nå ta en pause og revurdere forholdet til palestinerne.

Etter helgas arabiske toppmøte, kan Israel komme til å gi soldatene ny ordre om hvordan de skal svare på de palestinske angrepene. Barak sier at det kan bli aktuelt å lage en væpna grense rundt palestinske områder.

Store demonstrasjoner

Toppmøtet i Kairo raser mot truslene.

- Den arabiske verden krever at FNs sikkerhetsråd og generalforsamling tar ansvar for og garanterer den nødvendige beskyttelse for det palestinske folk under israelsk okkupasjon, sier ligaen i en felles uttalelse.

- Vi er forbløffet over israelske trusler som kan gjøre slutt på denne prosessen og kaste hele regionen inn i en atmosfære av vold, desperasjon og anarki, sier den egyptiske presidenten.

I palestinske flyktningleirer i Sidon i Sør-Libanon demonstrerer tusenvis av mennesker. De krever at de arabiske landene må bryte alle forbindelser med Israel.

- Vi advarer Fatah og selvstyre-myndighetene, at hvis de fortsetter å holde fast på fredsavtalene, som er døde, vil vi gå mot dem. Og dette er en advarsel, sier Osama Hamdan fra den palestinske motstandsbevegelsen Hamas i Libanon.

RASER: Egypts Hosni Mubarak fordømte Israel da det arabiske toppmøtet startet.
GITT OPP FREDSPROSESSEN: I Libanon er det store protester mot Israel i dag.
ÉN DREPT: Israelske soldater leter etter eiendelene til en mann som ble skutt da han prøvde å krysse grensa i morgentimene.