Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrep fra bakrommet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk fotball har aktører og tilskuere nok til å kunne kalles en folkebevegelse. Omkring treningsfeltene og klubbene vokser det fram miljøer som speiler en kultur av betydelig samfunnsinteresse. Rosenborg har vært selve mønsterbruket i eliteklassen, ikke bare fordi klubben i en imponerende årrekke har stått for de beste resultatene, men også fordi ledelsen tydelig og med stolthet har tilkjennegitt verdier og holdninger. Klubben har handlet på markedet som ingen andre norske klubber og likevel bevart sin sjel. Trodde vi. I vår naivitet har vi tenkt at den dagen det butter imot, så er miljøet, den rosenborgske kultur, så sterk at håndteringen av problemene vil bli en bekreftelse på styrken i det trønderske fellesskapet; go'foten var for gode og dårlige tider.

De siste dagenes rabalder med avskjedigelse av trener Ola By Rise synes umiddelbart uforståelig fra sidelinja, som om jakten på evig suksess har svekket motstandskraften og det meste av fornuften. I 12 år har Rosenborg vunnet serien. To runder gjenstår før årets regnskap skal gjøres opp og laget ligger på toppen. De siste kampene har riktignok vært svake, men like fullt er sannsynligheten stor for at Rosenborg tar sitt 13. mesterskap. Dette utvendige blikket bør klubbens direktører ta til seg, fordi det sår tvil om den spesielle kulturens holdbarhet. Er Rosenborg blitt som alle de andre? Er kulturen bare blitt pynt som gjør seg godt på konferanser og seminarer?

Kanskje er dette for store spørsmål til en konflikt som synes såre enkel: Noen eldre spillere har ikke tillit til treneren. De går til direktøren, som holder kjeft. Ryktene tar raskt til. Direktøren støtter ikke treneren. Med andre ord: Slett direktørarbeid og personlige feil. Der hvor det skal herske full åpenhet, der ble det altså tisket bak trenerens rygg. Det er en gammel historie - på de fleste arbeidsplasser. Nettopp derfor burde Rosenborgs ledelse våge å ta fatt på de store spørsmålene. Har vi forandret oss midt i all suksessen?

Denne selvransakelsen vil være svært verdifull for alle som driver med fotball, enten på amatørnivå eller profesjonelt, fordi den vil være en øvelse i hvordan miljø og fellesskap kan bevares når prøvelsene kommer, enten det er fra medier eller bakrom.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media