Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hatangrep mot jøder i New York

- Angrep jøder etter Hitler-søk

37-åring i New York er siktet for hatkriminalitet etter at han skal ha knivstukket fem under en jødisk feiring lørdag.

ANGREPET: Fem ble skadd under en jødisk feiring i New York lørdag, da en mann tok seg inn hos en rabbiner og gikk til angrep med machete. Foto: CNN. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

37-åringen hadde «blod over hele seg» da han ble pågrepet rett etter midnatt natt til søndag, sier en politikilde til CNN.

Han er mistenkt for å ha knivstukket fem under den jødiske Hanukka-feiringen i en rabbiners hjem i New York-forstaden Monsey sent lørdag kveld .

De fem ble brakt til sykehus i nærheten.

- Han presset seg inn, smalt igjen døra bak seg og sa «ingen av dere kommer ut herfra». Så trakk han fram en machete og begynte å gjøre det utenkelige, sier rabbiner Yisroel Kahan, ifølge BBC.

Hatkriminalitet

37-åringen erklærte seg ikke skyldig, da han kort tid etter angrepet ble varetektsfengslet og siktet for drapsforsøk.

Ifølge CNN skal gjerningsmannen ha gått til angrep med en stor machete, i New York-bydelen som huser mange ultraortodokse jøder.

Nå er 37-åringen siktet for hatkriminalitet, etter at amerikanske myndigheter har funnet indikasjoner på at mannen kan ha hatt antisemittiske motiver.

ANGREPET: Fem ble skadd under en jødisk feiring i New York lørdag, da en mann tok seg inn hos en rabbiner og gikk til angrep med machete. Foto: AFP/NTB Scanpix
ANGREPET: Fem ble skadd under en jødisk feiring i New York lørdag, da en mann tok seg inn hos en rabbiner og gikk til angrep med machete. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

I mannens hjem i Greenwood Lake har etterforskere funnet materiale med referanser til jøder og antisemittisme, opplyser myndighetene.

Hitler-søk

Det skal blant annet være snakk om tegninger av Davids-stjernen.

Ved fire anledninger skal 37-åringen, på sin mobiltelefon, ha søkt på «hvorfor hater Hitler jødene».

Ifølge føderale myndigheter, har også mannen søkt på nettet etter svastikaer, «nazikultur», «jødiske templer i nærheten av meg» og «framstående selskaper grunnlagt av jøder i Amerika».

President Donald Trump omtaler lørdagens angrep som «grufullt».

- Vi må alle komme sammen for å kjempe, konfrontere og utrydde den onde svøpe av antisemittisme, sier presidenten.

Psykiske problemer

37-åringens forsvarer, Michael Sussman , trekker fram at hans klient har en forhistorie med psykiske problemer og at det ikke finnes bevis for at angrepet er drevet av antisemittisme.

På en pressekonferanse mandag omtalte han 37-åringen som et «forstyrret individ».

Sussman har nå bedt om en fullstendig evaluering av sin klients mentale helse.

Lørdagens angrep får frykten til å øke blant New Yorks jøder.

Ifølge New Yorks guvernør Andrew Cuomo er angrepet det 13. i en serie av antisemittiske handlinger på bare tre uker.

- Terrorister

Den 10. desember ble tre mennesker drept i et skyteangrep i en jødisk matbutikk i Jersey.

En person og to politifolk ble såret. Like før dette angrepet ble en politimann skutt og drept på et gravsted like i nærheten, meldte NTB lørdag.

Fox News har meldt om flere hendelser med blant annet slag og spark mot jøder.

- De prøver å skape frykt. De er motivert av hat. De gjør masseangrep. Dette er terrorister i vårt land som begår terrorisme mot andre amerikanere, sier Cuomo.

En av de knivstukne under lørdagens angrep skal være sønn av rabbineren som var vertskap for feiringen, Chaim Rottenberg.

- Forferdelig, skrev New Yorks borgermester Bill de Blasio på Twitter kort tid etter angrepet.

- Vi kan ikke overdrive frykten folk føler nå. Jeg har snakket med gamle venner som, for første gang i sitt liv, er redde for å vise ytre tegn på sin jødiske tro, fortsatte han.

Sikkerhetstiltak

Nå skjerper politiet sikkerhetstiltakene.

- Politiet har utplassert en synlig og økende tilstedeværelse rundt jødiske gudshus på gatene i nabolag som Williamsburg, Crown Heights og Boro Park, opplyste de Blasio.