Angrep karikaturtegner med øks og kniv

Påtalemyndighetene vil dømme somalieren for terror. Rettssaken starter i dag.

FORSØKT DREPT: Kurt Westergaard ble for ett år siden angrepet med øks og kniv i sitt hjem. Han klarte å komme seg inn i husets tilfluktsrom og fikk varslet politiet. Westergaard vil leve med politibeskyttelse resten av livet, fordi han tegnet en satirisk tegning av Muhammed. Foto: Odd Andersen Pool/EPA/Scanpix
FORSØKT DREPT: Kurt Westergaard ble for ett år siden angrepet med øks og kniv i sitt hjem. Han klarte å komme seg inn i husets tilfluktsrom og fikk varslet politiet. Westergaard vil leve med politibeskyttelse resten av livet, fordi han tegnet en satirisk tegning av Muhammed. Foto: Odd Andersen Pool/EPA/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er over fem år siden Jyllands-Posten publiserte 12 karikaturtegninger om islam og Muhammed. Siden den gang har flere terrorangrep mot avisa, som regnes for Europas fremste terrormål, blitt avverget.

Tegnerne bak karikaturene har siden publiseringen levd med drapstrusler, det samme har redaktørene som har publisert tegningene.

Tilfluktsrom Kurt Westergaard, som tegnet Muhammed med «ei bombe i turbanen», har siden den gang levd under politibeskyttelse. 1. januar i fjor ble han utsatt for det andre drapsforsøket siden publiseringen, da han ble angrepet i sitt hjem utenfor Aarhus av en somalier (29) bevæpnet med øks og kniv.

Westergaard kom seg inn i et tilfluktsrom i huset og fikk varslet politiet, før han kom til skade.

Da politiet ankom stedet, angrep 29-åringen politibetjentene med øks, før han ble skutt i venstre hånd og høyre fot.

I dag starter rettssaken mot 29-åringen i byretten i Aarhus. Somalieren ble først siktet for drapsforsøk mot Westergaard og angrep på polititjenestemenn. Men siktelsen er utvidet og påtalemakta ønsker nå å dømme somalieren for terrorforsøk.

- PC beviser terrorplaner En del av bevismaterialet som skal brukes i retten er fra 29-åringens PC.

- Jeg kan ikke kommentere hva vi har funnet, men et av de vitner som er innkalt, skal presentere ting som er funnet på tiltaltes PC, sier Kirsten Dyrman, statsadvokat for Nord- og Østjylland til Jyllands-Posten.

I månedene før angrepet på Westergaard, skal somalieren ha bodd hos en av verdens mest ettersøkte terrorister, den nå avdøde Saleh Ali Saleh Nabhan. Nabhan ble rapportert drept under et angrep av amerikanske elitestyrker sør i Somalia, høsten 2009.

Kurt Westergaard skal selv vitne under rettssaken, men kommer ikke til å følge hele behandlingen.

- Jeg vil gjerne overvære saken, og jeg ser fram til å se somalieren, siden vi begge er part i saken. Men det løser en rekke sikkerhetsproblemer, hvis jeg holder meg borte under den rettssaken, sier Westergaard til Jyllands-Posten.

Protesterte mot selvsensur Det var Jyllands-Postens kulturredaktør, Flemming Rose, som skrev teksten som ledsaget de 12 karikaturene 30. september 2005. Begrunnelsen for å trykke tegningene, var selvsensuren vestlige samfunn pålegger seg i møte med islam.

Frank Hvam, en kjent dansk komiker, uttalte i forkant av publiseringen at han ikke turte å gjøre narr av muslimer, mens et dansk forlag ikke fikk illustrert en barnebok om islam, fordi tegnere fryktet for konsekvensene av å tegne islams hellige profet.

- Et ledende kunstmuseum fjerner et kunstverk av frykt for muslimers reaksjon. I denne teatersesong, oppføres tre forestillinger med satire mot USAs president George W. Bush, men det er ikke en eneste om Osama bin Laden og hans allierte. Under et møte med statsminister Anders Fogh Rasmussen, oppfordret en imam regjeringen om å påvirke danske medier til å tegne et mer positivt bilde av islam, het det i Roses kommentar (pdf).

Videre skrev kulturredaktør Rose:

- Det moderne, sekulære samfunn avvises av noen muslimer. De krever en spesiell posisjon, og insisterer på å bli tatt spesielle hensyn til basert på deres religiøse følelser. Dette er ikke mulig å forene med demokrati og ytringsfrihet, der man er tvunget til å leve med hån, spott og latterliggjøring.

Rose er i disse dager i Norge for å lansere sin bok om karikaturstriden, Taushetens Tyranni, som gis ut av Cappelen Damm.

- Vil legge det bak meg Den 29 år gamle somalieren har hele tiden nektet straffeskyld for anklagene om terrorisme, drapsforsøk mot en politibetjent og overfall på en politibetjent. Han har kun erkjent at han har overtrådt våpenloven, fordi han bar en kniv som var lenger enn syv centimeter lang.

- Jeg vil avslutte et turbulent år, og jeg tror at jeg kan legge opplevelsen helt bak meg når rettssaken er overstått. Alt det med livvakter og så videre, vil eksistere resten av mitt liv, men rent psykisk er jeg iferd med å komme meg videre, sier Westergaard.

Dom er ventet å falle i starten av februar.

SELVBIOGRAFI: I fjor høst ga Kurt Westergaard ut sin selvbiografi «Manden Bag Stregen». Der reproduserte han karikaturtegningen av Muhammed med en «bombeturban», han tegnet også en ny versjon av seg selv med «New York, Madrid, London» skrevet på turbanen. En henvisning til terrorangrepene mot verdensbyene begått av muslimske terrorister. Foto: Jens Norgaard Larsen/AFP/Scanpix
SELVBIOGRAFI: I fjor høst ga Kurt Westergaard ut sin selvbiografi «Manden Bag Stregen». Der reproduserte han karikaturtegningen av Muhammed med en «bombeturban», han tegnet også en ny versjon av seg selv med «New York, Madrid, London» skrevet på turbanen. En henvisning til terrorangrepene mot verdensbyene begått av muslimske terrorister. Foto: Jens Norgaard Larsen/AFP/Scanpix Vis mer