Angrep militsen i natt

Etter et siste ultimatum til Mehdi-militsen angrep amerikanske og irakiske styrker dens stillinger rundt moskeen i Najaf i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seint i går kveld lød kraftige eksplosjonene rundt Ali-moskeen. For første gang deltok den irakiske nasjonalgarden. Amerikanske og irakiske styrker hadde først lagt en jernring rundt moskeen med stridsvogner, kamphelikoptre og fly som sirklet kontinuerlig over moskeen.

-  Vil utslette dere

Før stormangrepet hadde den irakiske regjeringen gitt Moqtada al-Sadrs tilhengere et siste ultimatum.

-  Hvis ikke dere trekker dere ut, vil vi utslette dere, sa forsvarsminister Hazem Sha'alan.

Mehdi-militsen ville tilsynelatende forhandle om våpenhvile.

-  Vi ønsker å stanse blodbadet i Najaf, sa al-Sadrs talsmann Ali Smeissim i går kveld.

En irakisk offiser sa på sin side at hans styrker gikk til angrep «med Guds vilje».

Angrepet ble satt inn etter at USA hadde bombet Najaf tre netter på rad, og vitner så irakiske soldater åpne ild mot militsmedlemmer i husene på den andre sida av al-Madina-gata, grensa mellom de stridende partene.

-  Legg ned våpnene

Mange militsmedlemmer hadde flyktet før angrepet satte inn, så forsvaret av sjiamuslimenes hellige sted var svekket. Det er også uvisst hvor lederen Moqtada al-Sadr selv befinner seg.

-  Vi er inne i de siste timene. I natt vil de irakiske styrkene nå døra til helligdommen og kontrollere den. Vi ber Mehdi-militsen legge ned våpnene, oppfordret forsvarsminister Sha'alan. Seint i går kveld hadde ennå ikke de amerikanske og irakiske styrkene gått til angrep på selve moskeen.

-  Vi er rede og venter bare på grønt lys fra Bagdad, sa Najafs guvernør, Adnane al-Zorfi, i går kveld.

MENNESKELIGE SKJOLD: Inne i den hellige Ali-moskéen hersket det en helt spesiell atmosfære. Unge og gamle «menneskelige skjold» hadde strømmet til fra alle kanter av landet. De avventet angrepet.
VENTET: «Menneskelige skjold» avventet angrepet inne i den hellige Ali-moskéen.