Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrep mot FN-base i Mali - ingen norske militære rammet

Øyenvitner: - Livløse mennesker og langvarig skyting.

 EKSTRA VAKTHOLD:  FN-soldater utenfor flyplassen i Timbuktu i går. Da var var vaktholdet ekstra skjerpet i forbindelse med at myndighetene i landet markerte UNESCOs rekonstruksjon av historiske minnesmerker som  islamister ødela for fire år siden. Foto: SÉBASTIEN RIEUSSEC, AFP/NTB Scanpix.
EKSTRA VAKTHOLD: FN-soldater utenfor flyplassen i Timbuktu i går. Da var var vaktholdet ekstra skjerpet i forbindelse med at myndighetene i landet markerte UNESCOs rekonstruksjon av historiske minnesmerker som islamister ødela for fire år siden. Foto: SÉBASTIEN RIEUSSEC, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En FN-base og en militær kontrollpost i utkanten av Timbuktu nord i det afrikanske landet Mali ble tidlig fredag angrepet av kjente gjerningsmenn.

Ifølge Reuters har innbyggere i nabolaget hørt skyting over lang tid inne fra basen og sett tilsynelatende livløse mennesker ligge på utsiden.

FN-styrker fra Niger og politi har tilhold i basen.

Om lag 70 nordmenn er stasjonert i landet på FN-oppdrag.

De er fast stasjonert sør i Mali ved hovedstaden Bamako, for Dagbladet opplyst i Forsvaret.

- Ingen i den norske militære operasjonen er i nå, har vi fått bekreftet, opplyser talsmann for Forsvarets Operative Hovedkvarter, oberstløytnant Ivar Moen, til Dagbladet.

Den norske delegasjonen er i hovedsak knyttet til et Hercules-fly, som har vært stasjonert i Mali fra 27. januar i år.

- Flyet transporterer blant annet utstyr til FN-styrker i de urolige områdene nord i landet, men var ikke på oppdrag da dette angrepet skjedde. Etter rutinene blir flygerne varslet dersom det oppstår farlige situasjoner mens flyet er i lufta, og mannskapet er drillet på å droppe forsyninger framfor å lande på flystriper som ikke er under full FN-kontroll, sier Moen.

Ikke fullsatt
Minst én FN-ansatt er såret i angrepet. En gruppe på 6-7 menn kjørte opp til inngangen av basen ved 06.30-tiden om morgenen der de så sprengte kjøretøyet de kom med.

Deretter angrep de basen med granater. Flere timer seinere ble det fortsatt hørt skudd inne fra leiren. Den ansatte som ble såret er fra Niger.

En militærkilde i Timbuktu sier ifølge NTB at det bare var noen få soldater i leiren da angriperne kom.

— Vi har innledet en militæraksjon mot terroristene, sa Olivier Salgado som er talsmann for FN-styrkene i Mali.

Samtidig ble en militær kontrollpost nær flyplassen angrepet av bevæpnede menn

 NORSK STYRKE:  Oberstløytnant Rune Støtvik leder den norske Hercules-styrken i Mali. Foto: Forsvaret.
NORSK STYRKE: Oberstløytnant Rune Støtvik leder den norske Hercules-styrken i Mali. Foto: Forsvaret. Vis mer