Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrep mot kolonne med kjemiske våpen i Syria

Ifølge OPCW.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprørere har ved to anledninger angrepet lastebilkolonner med kjemiske våpen som skulle fraktes ut av Syria, går det fram av en FN-rapport.

Rapporten er ført i pennen av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og ble oversendt til Sikkerhetsrådet torsdag.

OPCW overvåker destruksjonen av Syrias kjemiske våpenprogram og utskipningen av kjemikalier, som skjer i samarbeid med syriske myndigheter.

Ifølge syriske myndigheter fant det sted to angrep mot lastebilkolonner med kjemikalier 27. januar, men det går ikke fram hvor angrepene skjedde.

- Syriske myndigheter har i tillegg indikert at militær aktivitet har gjort det umulig å nå fram til to steder i løpet av rapportperioden, går det videre fram av rapporten.

Sennepsgass Fire laster med kjemiske våpen og kjemikalier til bruk i slike våpen er til nå skipet ut av Syria, den siste onsdag da store beholdere med sennepsgass ble lastet om bord i et skip i havnebyen Latakia.

Både det norske lasteskipet Taiko og den norske fregatten KNM Helge Ingstad deltar i operasjonen for å få fraktet kjemiske stridsmidler ut fra Syria.

Forsinket Arbeidet med å hente ut kjemikalier fra Syria er sterkt forsinket, og OPCWs leder Ahmet Uzumcu ba denne uken myndighetene i Damaskus om å gjøre mer for å få fart på arbeidet.

Ifølge avtalen som er inngått mellom Syria og FN, skulle rundt 1.300 tonn med kjemikalier ha vært fraktet ut av landet innen 5. februar.

Planen tar videre sikte på at våpnene og kjemikaliene skal destrueres innen 30. juni.

Syriske myndigheter har nå foreslått en ny timeplan, der de siste kjemikaliene skal fraktes ut av landet innen slutten av april, mesteparten sjøveien fra Latakia.

Er ødelagt OPCW understreker at Syria til tross for forsinkelser, ikke lenger er i stand til å produsere kjemiske våpen.

- Det er gjort målbar framgang de siste månedene, i arbeidet med å ødelegge helt vesentlig utstyr på en rekke anlegg for kjemiske våpen, samt ammunisjon der de kjemiske stridshodene ikke er montert, heter det i rapporten.

- Som et resultat av dette er Syrias kapasitet til å produsere, mikse og fylle ikke lenger til stede, slår OPCW fast.

(NTB)

Hele Norges coronakart