GIKK TIL AKSJON: Afghanske sikkerhetsstyrker ble straks utkalt til Serena Hotel etter at det ble meldt om skyting, og har nå omringet hotellet. Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP / NTB SCANPIX
GIKK TIL AKSJON: Afghanske sikkerhetsstyrker ble straks utkalt til Serena Hotel etter at det ble meldt om skyting, og har nå omringet hotellet. Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP / NTB SCANPIXVis mer

Angrep mot Serena Hotel i Kabul

Skyting og eksplosjoner hørt på hotellet, der Dagblad-journalist ble drept i 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SISTE: Nyhetsbyrået AP melder, via Sky News, følgende: En afghansk tjenestemann sier tre væpnede menn er drept, mens én har forskanset seg inne på hotellet.

Enkelte rapporter går ut på at gisler er tatt blant gjestene, men dette er ikke bekreftet.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet, men det er ikke på det rene at det virkelig dreier seg om et terrorangrep.

(Dagbladet): Flere kilder melder nå om et angrep på luksushotellet Serena i Afghanistans hovedstad Kabul. Skyting og eksplosjoner høres, ifølge reportere på stedet.

Serena Hotel er stedet er Dagblad-journalist Carsten Thomassen ble skutt og drept i 2008.

Kaotisk TV-kanalen Tolo News melder på Twitter at fire bevæpnede menn har klart å komme seg inn i det tungt bevoktede hotellet i Kabul sentrum. Så langt er det ikke meldt om drepte eller skadde, men situasjonen virker å være kaotisk.

BBC-journalisten Hafizullah Maroof tvitrer: En sikkerhetsvakt ved hotellet bekrefter at minst én bevæpnet mann er sett inne på hotellet.

Enkelte kilder sier at det ikke dreier seg om et terrorangrep, men et privat oppgjør der flere skal være skutt. Det er vanskelig å få pålitelig informasjon om hendelsen nå i 19-tida.

Afghanske spesialstyrker skal i 18.50-tida ha tatt seg inn i hotellet. Ifølge flere kilder har skytingen startet i restauranten, og gjester er geleidet inn i tilfluktsrom.

NRK melder at norske styrker i Kabul er satt inn i aksjonen sammen med afghansk politi.

Jakter I 19.15-tida tvitrer BBC-journalist Bilal Sarwary at en angriper har forskanset seg inne på et baderom og skyter med pistol. Han melder deretter at afghanske sikkerhetsstyrker jakter på to menn.

I 19.30-tida tvitrer New York Times-reporter Haris Kakar at en Taliban-talsmann han har snakket med, Zabilah Mujahid bekrefter at organisasjonen tar på seg ansvaret for angrepet på hotellet. Ifølge talsmannen tok mujahedin-krigere seg inn gjennom bakdøra, bevæpnet med tunge og lette våpen samt bomber.

LUKSUS: Serena Hotel er det første femstjerners hotellet i Afghanistan, og er populært blant internasjonale prominente besøkende I Kabul. Foto: SERENA HOTEL / REUTERS / NTB SCANPIX
LUKSUS: Serena Hotel er det første femstjerners hotellet i Afghanistan, og er populært blant internasjonale prominente besøkende I Kabul. Foto: SERENA HOTEL / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

TV 2 Nyhetenes reporter Mah-Rukh Ali er for tida i Kabul. En kontakt av henne på hotellet beskriver skyting i hagen. Skytingen skal imidlertid ha avtatt i intensitet i 19.40-tida.

Samtidig melder AP, via Sky News, følgende: En afghansk tjenestemann sier tre angripere er drept, mens én har forskanset seg inne på Serena.

Nyttårsfeiring Serena har i en årrekke vært det foretrukne hotellvalget for så vel politikere, journalister, diplomater og folk som jobber for hjelpeorganisasjoner. Dermed er det også et mål for Taliban, som også i 2009 og 2010 angrep hotellet.

I dag er det planlagt et arrangement på hotellet i forbindelse med den persiske nyttårsfeiringen (nouruz), feiringen skal starte om noen timer. Afghanistans president Hamid Karzai skal være en av gjestene.

Viseinnenriksminister Ayoub Salangi er ifølge Tolo News på stedet, og forteller i 19-tida om tre bevæpnede menn. Ingen skal være drept.

UDs pressevakt Eskil Grendahl Sivertsen sier til NTB at så vidt de vet, bor ingen nordmenn på Serena nå.

Dagbladet følger saken.

REISTE SAMMEN: Dagblad-journalist Carsten Thomassen (t.v.) reiste i daværende utenriksminister Jonas Gahr Støres følge da han ble drept på Serena Hotel i januar 2008. Her er de to i Pakistans hovedstad Islamabad før avreise til Kabul. Foto: ESPEN RIKTER-SVENDSEN / UD
REISTE SAMMEN: Dagblad-journalist Carsten Thomassen (t.v.) reiste i daværende utenriksminister Jonas Gahr Støres følge da han ble drept på Serena Hotel i januar 2008. Her er de to i Pakistans hovedstad Islamabad før avreise til Kabul. Foto: ESPEN RIKTER-SVENDSEN / UD Vis mer