Angrep nordisk ambassadebygning

"Gud er stor" ropte de 300 militante demonstrantene da de stormet bygningen som rommer den norske, svenske, finske og danske ambassaden i Indonesia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Dermed har de kraftige protestene mot Muhammed-tegningene i norske og danske medier spredt seg til verdens mest folkerike muslimske land.


- Demonstrasjonen varte i omlag to timer. 3-400 unge muslimer kastet blant annet egg mot bygningen. Et titalls av disse tok seg inn i lobbyen, sier Norges ambassadør i Indonesia, Bjørn Blokhus til Dagbladet.no.

De hvitkledde demonstrantene fra "Den Islamske Forsvarsfront" ødela lamper og møbler i lobbyen, og det ble kastet råtne egg og tomater. Et dansk flagg ble revet ned og brent.

Møtte demonstrantene

Den danske ambassaden var varslet om demonstrasjonen på forhånd, men ikke den norske. De to ambassadene ligger begge i 25. etasje i Menara Rajawali Building.

- Den danske ambassadøren møtte demonstrantene i lobbyen. Der krevde de en unnskyldning fra den danske regjeringen og Jyllands-Posten. Ambassadøren sa han ville formidle kravet hjem til Danmark. Kort etter dette løste demonstrasjonen seg opp, sier Blokhus til Dagbladet.no.

- Demonstrasjonen var rettet mot den danske ambassaden. Den norske ble ikke nevnt. Men vi holder alle sammen til i den samme etasjen, sier Blokhus.

Første demonstrasjon 

STORMET NORDISK AMBASSADEBYGNING: De militante demonstrantene tvang seg forbi sikkerhetsvaktene, men ble stanset av sine egne ledere da de prøvde å ta heisen opp til de nordiske ambassadekontorene. Foto: SCANPIX
STORMET NORDISK AMBASSADEBYGNING: De militante demonstrantene tvang seg forbi sikkerhetsvaktene, men ble stanset av sine egne ledere da de prøvde å ta heisen opp til de nordiske ambassadekontorene. Foto: SCANPIX Vis mer

Mediedekningen i landet om Muhammed-tegningen har ifølge Blokhus dreiet seg mest om Danmark. Selv om Jyllands-Posten trykket tegningene så tidlig som i september i fjor, har ikke reaksjonene gitt like store utslag i landet som i dag.

- Dette er den første demonstrasjonen vi har sett. Før dette har reaksjonene bestått av mail og post til den danske ambassaden der det protesteres mot tegningene.

- Også den norske ambassaden har fått mail fra ukjente kilder, men i disse oppfordres vi til å delta i protesten mot Danmark, og presse frem en undskyldning, sier Blokhus.

Øker sikkerheten

Enkelte demonstranter prøvde på komme seg inn i heisene, men ble stanset av demontrasjonsledelsen.

- Det er klart vi tar våre forholdsregler etter dette. Vi har nedbemannet ambassaden, og økt vaktholdet nedover i etasjene, sier Blokhus til Dagbladet.no

- Frykter dere for sikkerheten nå som saken blusser opp i Indonesia?

- Jeg tror neppe det vil anta slike former som vi har sett i Midtøsten. Hvis danskene kommer med en form for unnskyldning tror jeg det vil gli over i løpet av en uke. Men vi kan ikke utelukke noe, understreker Blokhus.

Trusler

I går ble det norske representasjonskontoret på Gaza stengt etter at det ble mottat trusler fra væpnede palestinske grupper.

I dag møter utenriksminister Jonas Gahr Støre Islamsk Råd i Norge kl. 09.30. Møtet er ventet å vare en times tid.

Dagbladet.no følger saken.

DANSKENE VAR MÅLET: Ifølge den norske ambassaden var demonstrasjonen rettet mot den danske ambassaden.