Angrep Norges ambassade

Om lag 100 demonstranter angrep den norske ambassaden i Teheran med brannbomber og steiner. «Skammelig» sier iranske tilskuere til Dagbladet.no utenfor ambassaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEHERAN/OSLO( Dagbladet.no): 50-100 demonstranter angrep tirsdag ved 18-tiden  norsk tid den norske ambassaden i Teheran. Demonstrantene kastet steiner og en brannbombe mot bygningen, som ikke er synlig skadet utover noen knuste vinduer i andre og tredje etasje.

 
Demonstrasjonen varte i over en time. Det var rolig utenfor ambassaden, og 30-40 politifolk holdt vakt, da Dagbladet.no forlot området rett etter klokka 20 tirsdag kveld. Politiet så ut til å ha kontroll og demonstrasjonen var over. Trafikken gikk forbi ambassaden som normalt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ser alvorlig på demonstrasjonen.

- Jeg har vært i kontakt med Irans utenriksminister og gjort det klart at det er iranske myndigheters ansvar å ivareta tryggheten til ambassadepersonellet. Heldigvis greide ikke demonstrantene å trenge seg inn i ambassaden denne gangen, sier Støre i en pressemelding tirsdag.

- Idioter!

Tre studenter fra området  som var vitne til demonstrasjonen sier til Dagbladet.no at de tar avstand fra angrepet.

- Disse demonstrantene er gale mennesker. De er få, og de vet ikke hva de gjør, de følger bare ordre. Men i Iran kan ikke en liten gruppe gjøre dette alene. Sterke krefter står bak, og det gjør oss redde, sier de til Dagbladet.no.

De er lei seg for hva som har skjedd med den norske og danske ambassaden i Teheran.

- Det er skamfullt. Idioter!

<strong><b>ANGREP AMBASSADEN:</strong></b> Rundt 100 demonstranter angrep den norske ambassaden i Teheran i kveld. Foto: Scanpix/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
ANGREP AMBASSADEN: Rundt 100 demonstranter angrep den norske ambassaden i Teheran i kveld. Foto: Scanpix/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Vis mer

En rekke iranere Dagbladet.no snakket med i området i kveld sier det samme.

- Vesten har helt feil bilde av Iran, men dette hjelper jo ikke akkurat, sier en ung mann til Dagbladet.no.

- Forferdelig

- At en norsk ambassadebygning skulle angripes, er en forferdelig opplevelse for en ambassadør og for alle oss nordmenn, sier Norges ambassadør Ole Kristian Holthe på telefon fra Teheran til Dagsnytt 18 på NRK.

Han kjørte tidligere i kveld forbi ambassadebygningen og kunne selv se den voksende menneskemengden utenfor. Holthe sier at han har fått meldinger om at det er kastet stein og en bensinbombe mot bygningen.

- Etter det vi hittil har sett, har det ikke vært noen truende situasjoner mot nordmenn forøvrig, sier han til Dagsnytt 18.  Ambassadøren holder løpende kontakt med iranske myndigheter og norsk UD.

Det meldes også om brannbiler, politi og ambulanse utenfor den østerrikske ambassaden. Tidligere i dag angrep demonstranter Danmarks ambassader for andre gang på grunn av muhammed-tegningene som Jyllands-Posten publiserte 30. september i fjor.

- I kveld eller i morgen er det Sverige eller Italias tur, sa demonstranter utenfor den norske ambassaden til øyenvitner tirsdag.

Pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten sier at UD har hatt høy beredskap i Teheran.

- Ambassaden ble angrepet nå i ettermiddag. Vi tar sikkerheten svært alvorlig, og har hatt høy beredskap også i Teheran. Ambassaden ble stengt i dag, og det befinner seg derfor ikke personell i ambassaden nå, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Ingen nordmenn skadd

UD var i kontakt med ansatte ved den norske ambassaden i Teheran kort tid etter klokka 18 tirsdag kveld, opplyser Dale Sandsten. Det jobber tretten personer på ambassaden, fire av dem er norske utsendte.

Ambassaden ble stengt i går kveld, og det var ingen mennesker inne i bygningen da demonstrasjonen pågikk. Arbeidet er flyttet til midlertidige lokaler, og at de ansatte er i sikkerhet på trygge steder.

Det er ifølge UD i overkant av 100 nordmenn i Iran. Flere holder seg nå skjult.

- Vi leier anonyme lokaler og holder det norske flagget skjult. Ingen vet at vi er der vi er, sier informasjonssjef Kai Nilsen i Statoil til VG Nett om Statoils 39 norske ansatte i Teheran.

I forrige uke ble Norges ambassade i Damaskus blitt satt i brann. Norges ambassade i Kabul ble stengt i går, mandag.

Dagbladet.no er i Teheran, artikkelen oppdateres løpende.

VAKTHOLD: Iranske myndigheter har ansvaret for å sikre den norske ambassaden i Teheran.
<B>RAMMET IGJEN:</B> Den danske ambassaden ble utsatt for sinte demonstranter i dag også.
MYE Å RYDDE:</B> Oppryddingsarbeidet startet allerede i kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer