Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrep på oljeplattform

WASHINGTON (Dagbladet): De norske oljeplattformene i Nordsjøen er nesten umulige å forsvare mot selvmordsterrorister. - Vi vet hvor vi er sårbare, sa statsminister Kjell Magne Bondevik under sitt besøk i Washington nylig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var grunnen til at vi økte bevilgningene til beredskapen med 140 millioner kroner i neste års budsjett ut over forslaget fra regjeringen Stoltenberg.

Arbeiderparti-regjeringen fremmet forslag om en ekstrabevilgning på 97,3 millioner kroner. Bondevik ønsker derfor å bruke nærmere 240 millioner kroner for å styrke terrorberedskapen i Norge.

- Vi mener vi har truffet tilstrekkelige tiltak, sa statsministeren til Dagbladet.

- Er beredskapstiltakene trappet opp etter terrorangrepene 11. september?

- Ja, svarte Bondevik.

Bondevik var i Washington samtidig med oljeminister Einar Steensnæs. Steensnæs møtte Dagbladet, men ville snakke så lite som mulig om sikkerhetsmarerittet ute i Nordsjøen.

Osama bin Laden har gjennomført nettopp et slikt angrep som norske myndigheter frykter aller mest. I juni 2000 kjørte selvmordsterrorister fra al-Qaida en liten båt fylt med kraftig sprengstoff tvers gjennom alle sikkerhetstiltak inn i skipssiden på det amerikanske krigsskipet USS «Cole» i havna i Jemen. 17 amerikanske soldater ble drept i den kraftige eksplosjonen, som sprengte et gapende hull i krigsskipets skrog.

Fanatiske terrorister

Norges aktive deltakelse i krigen mot internasjonal terrorisme har tvunget norske myndigheter til på nytt å tenke gjennom hva som vil skje om selvmordsterrorister kjører en hurtiggående båt fylt med sprengstoff inn under en oljeplattform i Nordsjøen.

- Det er vanskelig å beskytte seg mot desperate og fanatiske mennesker som ikke viker tilbake for å miste sitt eget liv, og som handler ut fra forestillinger om de skal få sin belønning så å si på den andre siden, sa oljeminister Einar Steensnæs under sitt besøk i den sikkerhetsbevisste amerikanske hovedstaden.

Steensnæs snakket bare høyst motvillig om terrortruslene mot installasjonene som er Norges mest sårbare og samtidig mest verdifulle terrormål.

Katastrofe

Et angrep som følger mønsteret fra al-Qaida-terroristenes angrep på USS «Cole», kan ta mange liv blant oljearbeiderne på plattformen, og utløse en økologisk oljekatastrofe i Nordsjøen. Norsk økonomi vil bli rammet dramatisk dersom en av de store plattformene blir slått ut for en lang periode, eller helt ødelagt slik som tårnene i World Trade Center.

Sårbarhetsutvalget som ble ledet av tidligere statsminister Kåre Willoch, peker på dette skrekkscenariet i sin innstilling som ble levert i fjor og siden er blitt liggende i Justisdepartementet.

Myndighetene har ikke invitert til omfattende offentlig debatt om den norske sårbarheten overfor terror etter at utvalget la fram sin innstilling som viste at situasjonen er alarmerende og tiltakene utilstrekkelige.

«Visse tiltak»

- Stortinget vil få den saken i vårsesjonen, sa oljeminister Steensnæs, som ikke er medlem av regjeringens sikkerhetsutvalg. Justisdepartementet har det direkte ansvaret for Norges indre sikkerhet, mens Forsvarsdepartementet har ansvaret for forsvaret mot ytre fiender.

- Vi tenker gjennom risikobildet og visse tiltak blir truffet, var alt oljeministeren ville si om det som er gjort for å beskytte oljeplattformene etter terrorangrepene mot USA 11. september.

- Vi kan ikke lage et samfunn som gjør det mulig å beskytte oss helt mot alle trusler, sa Steensnæs.

- Da vil vi leve på terroristenes premisser. Det er vanskelig å forsvare seg mot desperate og fanatiske mennesker som drives av ekstreme politiske eller religiøse motiver. Avveiningene av de ulike hensyn er svært vanskelige. Omfattende tiltak kan få et samfunn til å framstå som tryggere, men sikkerhetstiltakene kan føre med seg høye kostnader i form av tap av bevegelsesfrihet blant annet. Dessverre må vi gå ut fra at vi kan bli gjenstand for oppmerksomhet fra mennesker som ut fra politiske eller andre motiver ønsker å skade oss. Dette er gjennomgått på alle nivåer, og det er tatt visse forholdsregler, forsikret oljeminister Einar Steensnæs.

SÅRBART: Etter terrorangrepene mot USA den 11. september, har norske myndigheter trappet opp beredskapstiltakene rundt oljeplattformene.Foto: SVEIN ERIK FURULUND
Hele Norges coronakart