Angrep på ret tsstaten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen og Frp har funnet hverandre, og ikke overraskende handler det om grenselandet mellom innvandring og terrorisme. Det selvfølgelige stikkord: mullah Krekar. Frp fremmet i går lovforslag i Stortinget som vil gi staten mulighet til å sperre Krekar inne til han blir utvist eller reiser frivillig. Statsråden med den misvisende tittelen arbeids- og inkluderingsminister, Bjarne Håkon Hanssen, sier regjeringen jobber med å finne løsninger på hvordan de kan begrense mullah Krekars bevegelsesfrihet i Norge. Hanssen sier det kan bli aktuelt med lovendring for å nå målet. I så tilfelle blir han også interneringsminister.

Mullah Krekar er intet uskyldshvitt offer og utvisningsvedtaket mot ham har stått seg gjennom flere rettsinstanser. Derfor skal han sendes hjem til Irak når forholdene tillater dette. Problemet er at det ikke kan skje så lenge han risikerer dødsstraff i hjemlandet. I verste fall kan det ta år før vedtaket kan iverksettes. I dag kan internering bare skje i rimelig tid før den fysiske utvisningen finner sted.

At Siv Jensen og hennes flokk mener man kan sperre inne mennesker som ikke er straffedømt, er knapt overraskende. Frp\'s vei til orden og nasjonal renhet går jo gjennom frihetsberøvelse. Det er mer oppsiktsvekkende at en rød-grønn regjering for ramme alvor vil vurdere tiltak som f.eks. husarrest eller andre surrogater for varetektsfengsling. Frihetsberøvelse uten lov og dom er et direkte angrep på rettsstaten. Og det vil ikke bli bedre om en lovendring tillater internering uten at det foreligger en straffbar handling. Mennesker som foreslår slikt er enten totalt kyniske, totalt historieløse - eller begge deler.

Bjarne Håkon Hanssen foretok i går en viktig presisering: Regjeringen har bare lovet en human flyktningpolitikk, ikke en mer human flyktningpolitikk. Som kjent har regjeringen også lovet å avskaffe fattigdom, ikke fattigdommen. Justisministeren vil bygge ned juryordningen, men bygge opp fengselsvesenet. Har denne regjeringen satt seg som mål å redusere rettssikkerhet og frihet?