Angrep Per og Veronicas troverdighet

Aktor Olav Helge Thue la vekt på Per og Veronica Orderuds løgner i retten i dag. - Dette er de to i hele verden, iallfall Per, som burde ha størst interesse av at drapene oppklares, sa Thue.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor, statsadvokat Olav Helge Thue, stilte spørsmål ved ekteparet Orderuds troverdighet, da han tirsdag startet sin prosedyre.

Thue gikk gjennom ekteparet Per og Veronica Orderuds løgner om vådeskuddet i juleselskapet på Orderud gård lille julaften 1998, og var også innom løgnene om den falske underskriften på kjøpekontrakten for gården.

- Bristen i troverdighet bærer de med seg når vi skal vurdere deres troverdighet i alt annet de sier. Hadde det vært hvem som helst andre som løy, ville det kanskje ikke vært helt ødeleggende. Men dette er de to i hele verden, iallfall Per, som burde ha størst interesse av at drapene oppklares, sa Thue.

Han minnet om at Veronica Orderud i over en måned benektet at det hadde gått av et vådeskudd i juleselskapet, og at Per Orderud innrømmet det først da han forklarte seg i Nes herredsrett.

- Hva ville jeg gjort hvis jeg var siktet for drap og var helt uskyldig? Ville jeg lyve, eller legge fram alt? Ville jeg vrengt sjela min for å oppklare den grusomme misforståelsen? Naturligvis ville jeg det, og iallfall ville jeg ikke lagt lokk på opplysningene, sa Thue.

- Det er på tide nå at retten bruker det sunne vett den er satt til å bruke.

Knyttet til drapene

Tidligere listet Thue opp de sentrale bevis fra åstedet, og konkluderte med at de knytter miljøet rundt Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerud tett til drapsvåpnene. Det var ved spørsmålet om også ekteparet på første tiltalebenk i Nes herredsrett fortjener å sitte der, at han kom inn på løgnene.

Thue nevnte åtte hovedbeviser. For det første at revolveren av kaliber .38 som ble brukt i trippeldrapet har vært i Grønnerøds besittelse.

- Dette er viktig informasjon, understreket Thue, som aller først gjorde det klart at intet bevis kan være avgjørende alene, at alle beviser må ses sammen med andre.

- Mangelen på DNA eller fingeravtrykk på åstedet kan i seg selv være et bevis, på at dette drapet var grundig planlagt, sa Thue, som gikk videre i bevisrekken med pistolene Kirkemo Haukeland kjøpte i Molde og magasinet som ble funnet i Grønnerøds leilighet.

Han sa at det ikke er utelukket at en tredje, bortkommet pistol fra våpentyveriet i Molde kan ha vært drapsvåpen, men at det sammenholdt med identifikasjonen av revolveren «skal mye til for at ikke ett av våpnene Kristin tok med fra Molde er drapsvåpenet».

- Dermed har vi knyttet begge våpen til miljøet rundt de fire på tiltalebenken. Dette er viktig informasjon, sa Thue, og fulgte opp med at også sporene i magasinet som ble funnet hos Grønnerød knytter miljøet rundt de tiltalte til drapssaken.

Peker bort fra andre

Neste bevis var sporene etter en damestøvlett inne på åstedet, og særlig sporene på knust glass som knytter støvletten til selve gjerningen.

- Dette sier ikke så mye om hvem som er gjerningsmenn, men mer om hvem som ikke er det. Vi har hørt om Jan Christian Paust og en jugoslavisk hitman, men det er usannsynlig at de ville iføre seg damestøvletter om de skulle ut for å drepe, sa Thue.

Han mente at det ikke var noe rovmord, da gjerningsmennene ikke hadde tatt seg bryet med å lete etter store lett omsettelige verdier som befant seg i huset.

- Gjerningspersonene var godt kjent, og visste sannsynligvis hvor mange som oppholdt seg i huset. De knuste en rute, gikk rett inn på soverommet og skjøt Kristian Magnus og Marie Orderud sannsynligvis før de fikk reist seg fra sengen. Så kom Anne Orderud Paust opp og ble drept, men de tok seg ikke bryet med å gå ned i kjelleretasjen for å se om det var flere i huset.

Det sjuende beviset var den oransje sokken som ble funnet utenfor kårboligen.

- Det er ikke 100 prosent sikkert at den har noe med drapene å gjøre, men når Kristin har forklart at det ble snakket om å dekke fottøyet med sokker for å skjule spor, så blir den interessant. Også når vitner har knyttet sokken til familien Kirkemo.

Henrettelse

Det siste punktet Thue tok med var måten drapene ble utført på.

- Det kan si noe om hvem som står bak. Måten Kristian Magnus Orderud ble skutt minner om en regulær henrettelse, og man skal ikke være psykolog for å anta at vedkommende ikke hadde mye til overs for ham. Anne Orderud Paust fikk også kontaktskudd, men ikke Marie Orderud. Man kan lese noe om gjerningspersonen når vi ser hvordan den gamle mannen ble henrettet, sa Thue.

- Dette er svarene åstedet gir oss, og det er ikke så lite, sa Thue.

(NTB)

TROVERDIGHET: Aktor Olav Helge Thue la vekt på Per og Veronica Orderuds løgner i retten i dag.