Angrep pilotene med øks

En passasjer på et fly fra Narvik til Bodø, gikk til angrep på pilotene med øks. Pilotene og en passasjer er skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Er du på flyplassen i Bodø? Ring oss på telefon 2231 0959.

(Dagbladet.no): Passasjeren som sto bak angrepet på Kato Air-flyet fra Narvik til Bodø er pågrepet. Sju passasjerer og to piloter var om bord i flyet.

Politiet bekrefter nå at Asylsøkeren fra Algerie hadde fått avslag på sin asylsøknad, og har bodd på mottak utover tiden han skulle. Ved siden av øksen han bar med seg under jakka, hadde han også en tapetkniv på seg, samt en jaktkniv pakket i bagasjen som var sjekket inn på flyet.

Pilotene og en passasjer ble skadd da mannen gikk amok under innflygingen.

- De ble skadd med øks, opplyser operasjonsleder Alf Magne Johansen ved Salten politidistrikt til Dagbladet.no.

Politiet meldte tidligere i dag at øksa som ble brukt var en av flyets nødøkser. Nå tror de imidlertid at desperadoen brakte øksa med seg inn på flyet.

- Nærmere undersøkelser viser at denne ikke hører til flyet. Som vi tidligere har sagt, finnes det også en øks i cockpiten som hører til sikkerhetsutstyret om bord. Men så langt vi kan se, var øksen som ble brukt av en annen type og merke, sier politiadjutant Bjarte Walla til Dagbladet.no.

Tre til sykehus

Dramaet skjedde om bord på Kato Airs rute 605 fra Narvik til Bodø, som etter ruta skulle landet klokka 10.50.

Til sammen tre menn ble såret i dramaet; pilotene og en av passasjerene. De skadde er alle mellom 30 og 45 år, og har fått hodeskader, opplyser sykehuset i Bodø.

Tilstanden er stabil, og de tre er innlagt på observasjonsenheten ved sykehuset.

De skadde skal behandles ved kirurgisk avdeling.

Strittet imot

Et øyenvitne sier til Dagbladet.no at pilotene var «blodige og jævlige».

- Den ene piloten satt og holdt seg til hodet. Den andre ble behandlet i ambulansen, sier øyenvitnet til Dagbladet.no.

Vitnet så også at politiet førte vekk en mann han antar var gjerningsmannen. Mannen strittet imot.

- Vi har pågrepet en mann av nord-afrikansk opprinnelse i 30-åra, som nå befinner seg på Bodø politistasjon, sier politiadvokat Margrethe Torseter ved Salten politidistrikt til Dagbladet.no.

Politiet bekrefter at mannen er en asylsøker fra Algerie. Han skal være bosatt i Norge, men politiet kan foreløpig ikke si hvor.

- Vi vil nå snakke med mannen, og forsøke å få mer informasjon om hva som er skjedd, og tilstanden hans, sier hun.

- Begge pilotene er kjørt til sykehus. Vi vet ikke hvor alvorlige skadene er, opplyser operasjonsleder Johansen overfor Dagbladet.no.

Krisehjelp

Øksemannen ble pågrepet på flyplassen i Bodø rett etter landing, klokka 10.45. Politiet ble varslet av kontrolltårnet mens flyet var i lufta, opplyser Johansen.

Passasjerene er fortsatt på terminalen og får krisepsykiatrisk hjelp av et profesjonelt team, opplyser politiet til Dagbladet.no.

Ifølge Avisa Nordland skal øyenvitner ha sett blod i flykabinen.

Daglig leder Ørjan Nyborg i Kato Air henviser alle spørsmål om hendelsesforløpet til politiet i Salten. Ved 13-tida i dag hadde han ennå ikke fått snakket med noen av passasjerene eller de to skadde pilotene, men bekrefter at begge har lang erfaring bak flystikka.

- Det er snakk om erfarne flygere. De har vært ansatt i Kato Air siden oppstarten av ruta mellom Narvik og Bodø første april i fjor, sier Nyborg til Dagbladet.no.

Flyet var av typen Dornier 228. Bare et enkelt forheng skiller cockpiten fra passasjerene. Flytypen har plass til 19 passasjerer.

- Nå prøver vi å formidle kontakt mellom pårørende, og politiet i Salten. Vår oppgave nå er å koordinere, og sørge for at de som var om bord blir tatt godt vare på, sa Nyborg like etter at dramaet ble kjent.

I desember i fjor krasjlandet et fly fra Kato Air på Bodø lufthavn. Flyet ble truffet av lynet i lufta med fire mennesker ombord.

Selskapet opererer strekningen Narvik til Bodø med fire avganger på hverdager, en lørdag og to på søndager.

Foto fra cockpiten i en Dornier 228.
<B>ØKSEDRAMA: </B>Det var i flyet på bildet øksedramaet fant sted i formiddag.
<B>UTSATT: </B>Et annet Dornier-fly fra Kato Air havarerte i Bodø i desember etter å ha blitt truffet av et lyn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer