Angrep Trimble med maling

David Trimble blir anklaget for å kjøre solo, og ikke fortelle at det også finnes andre kandidater. Kontoret hans er blitt tilgriset med maling. I morgen skal Nord-Irland velge ny nasjonalforsamling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): David Trimble ble valgt til førsteminister for provinsregjeringen i 1998.

I morgen skal det velges 108 representanter til en ny nordirsk nasjonalforsamling. 20 partier med til sammen 256 kandidater stiller til valg. Det virker kaotisk, men i realiteten vil valget stå mellom de fire største partiene.

De fire største partiene er de to protestantiske og britiskvennlige partiene Ulster Unionist Party (UUP), ledet av David Trimble og Democratic Unionist Party (DUP), ledet av Ian Paisley. Gerry Adams leder Sinn Fein , IRAs politiske fløy, og Mark Durkan er leder for Social Democratic and Labour Party (SDLP).

Temperaturen foran valget har tatt seg opp de siste dagene. Kontorene til UUP og David Trimble er blitt tilgriset i løpet av helga. Rød og hvit maling er sprøytet utover veggene.

- Det er ikke første gang vårt kontor er blitt angrepet. De som har gjort dette, forstår åpenbart ikke at vi lever i et demokrati, sier Trimble til BBC.

DUP mot alle

Partilederne anklager hverandre for å ha oppgitt tidligere politisk linje og at allianser er bygd uten å ta vare på velgernes ønsker. Ian Paisley beskylder alle de tre andre partiene for å være mest opptatt av å angripe hans parti fordi han ikke vil sitte i regjering med Sinn Fein. DUP er imot Langfredagsavtalen, som fredsprosessen hviler på. Tidligere leder for SDLP, Seamus Mallon, sier at alle kan glemme ideen om en overgangsperiode med selvstyreforsamling, ledet av en koalisjon dersom DUP får stor oppslutning.

- DUPs agenda er ekstremistisk, sier han.

- For framtida

Sinn Fein-leder Gerry Adams ser lyst på morgendagens valg. De siste meningsmålingene viser at Sinn Fein vil bli det største katolske partiet i Nord-Irland.

- DUP driver valgkamp på en løgn. De vil bringe oss tilbake til fortida. Men en stemme til Sinn Fein er en stemme for framtida, sier Adams til NTB.

Han ønsker David Trimble alt godt i valget og håper dialogen dem imellom kan fortsette.

Valgresultatet ventes ikke å foreligge før fredag kveld. Hvis de to ytterpartiene Sinn Fein og DUP blir vinnere på republikansk og unionistisk side, kan det se dårlig ut for en selvstyreregjering eller selvstyreforsamling.

GRISERI: - Det er ikke første gang vårt kontor er angrepet. De som har gjort dette, forstår åpenbart ikke at vi lever i et demokrati, sier David Trimble, leder av Ulster Unionist Party (UUP).