Angrep uten opphør mot Aleppo

Minst 173 mennesker er drept i angrep utført av syriske og russiske fly siden våpenhvilen brøt sammen mandag, melder eksilgruppe.

ENORME SKADER: Bombardementet mot den østlige delen av Aleppo synes å være uten stans. Her er et hull i bakken blitt fyllt med vann på et sted skadd av bombingen i den opprørskontrollerte delen av Aleppo. Foto: REUTERS/Abdalrhman Ismail
ENORME SKADER: Bombardementet mot den østlige delen av Aleppo synes å være uten stans. Her er et hull i bakken blitt fyllt med vann på et sted skadd av bombingen i den opprørskontrollerte delen av Aleppo. Foto: REUTERS/Abdalrhman Ismail Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bombardementet mot den østlige delen av Aleppo synes å være uten stans. Minst 173 mennesker er drept i angrep utført av syriske og russiske fly siden våpenhvilen brøt sammen mandag, melder eksilgruppe.

Blant de siste ofrene er sju personer som lørdag morgen sto i kø for å kjøpe yoghurt, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). De befant seg i bydelen Bustan al-Qasr, som ligger like ved frontlinjen.

Innbyggerne i byen har søkt ly innendørs i håp om ikke å bli truffet. Lørdag formiddag var gatene nærmest folketomme etter en natt med kraftige bombardement. Kun noen få mennesker var ute på jakt etter brød og annen mat.

Den opprørskontrollerte delen av byen har vært under konstant angrep siden regimet tidligere i uken varslet en ny offensiv for å få kontroll over de opprørskontrollerte delene av byen.

REDNINGSAKSJON: Video som viser et lite spedbarn bli reddet ut av ruinene etter at en bygning ble jevnet med jorda i byen Kafr Hamra nord-vest for Aleppo i Syria. Video: YouTube/Syrian Civil Defense via Storyful Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Lørdag mistet minst 25 sivile i angrepene, melder SOHR, som samtidig understreker at det er vanskelig å få oversikten over antall drepte og sårede ettersom mange mennesker er begravd i ruinene.

Samtidig rykker regjeringsstyrker fram nord for byen, der de har tatt kontroll over den tidligere palestinske flyktningleiren Handarat. Det øker presset på opprørerne i området.

Gater lagt øde

I den østlige delen av Aleppo er ødeleggelsene enorme i flere nabolag, opplyser en korrespondent for det franske nyhetsbyrået AFP. Høye bygninger er lagt i grus og hele gater utslettet. Flere steder har bombardementene etterlatt enorme kratre som er opptil fem meter dype. Også kjellere, der innbyggere vanligvis har følt seg trygge, er lagt i grus.

Kilder i byen melder at rakettene er så kraftige at de skaper rystelser som minner om jordskjelv.

Mørke gater

Det frivillige redningskorpset Hvite hjelmer er enormt presset i en by som mangler både strøm og annet drivstoff som kunne holdt generatorene i gang. Gruppen har kun to brannbiler igjen for å dekke hele Øst-Aleppo, der om lag 250.000 mennesker antas å befinne seg.

Uten gatelys er det vanskelig å navigere i nattemørket, og enkelte gater er så fulle av bygningsrester at de er uframkommelige.

Mangler vann

Samtidig melder Verdens barnefond (UNICEF) at nær 2 millioner mennesker i byen mangler rent vann, noe som utgjør en stor helserisiko, ikke minst for barn.

Vannmangelen har oppstått etter at regimet bombet en pumpestasjon som forsyner Øst-Aleppo med vann, og opprørerne svarte med å stenge en annen som ligger i øst, men som sørger for vannforsyninger til den vestlige og regimekontrollerte delen av byen.

Den nesten totale beleiringen av Øst-Aleppo har vart siden midten av juli. De siste dagene har FN nærmest tryglet regimet om å få bringe inn nødhjelp, men lastebilene står fortsatt fast på den syrisk-tyrkiske grensen. Mye av maten går ut på dato mandag, ifølge FN-rådgiver Jan Egeland. (©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer