Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrepene hagler

Mye stod på spill da de demokratiske presidentkandidatene i natt møttes til debatt.

LITE SPINN: Kaos på spinn-gulvet etter Demokratenes debatt i Charleston. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

CHARLESTON/NEW YORK (Dagbladet): - Selvfølgelig kommer vi til å gå etter Sanders, sa Tim O'Brien, milliardær Michael Bloombergs kampanjesjef, til CNN tirsdag ettermiddag.

Mayor Pete var en av dem som fikk flest tilrop da kandidatene kom ut på scenen før debatten startet. De stilte seg opp for å hilse på publikum. Det var åpenbart en gemyttlig tone da de slo vitser til hverandre noen få minutter før debatten setter i gang.

Men det tok ikke lang tid før de verbale angrepene begynte å hagle. For mange av kandidatene står svært mye på spill de nærmeste dagene.

PÅ SCENEN: Tidligere New York-ordfører, Michael Bloomberg, tidligere South Bend-ordfører Pete Buttigieg og senator Elizabeth Warren på debattscenen i Charleston i Sør-Carolina. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ SCENEN: Tidligere New York-ordfører, Michael Bloomberg, tidligere South Bend-ordfører Pete Buttigieg og senator Elizabeth Warren på debattscenen i Charleston i Sør-Carolina. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Angrepene hagler

I løpet av de første ti minuttene hadde Sanders blitt angrepet av både Pete Buttigieg, Tom Steyer, Joe Biden, Michael Bloomberg og Elizabeth Warren.

- Jeg hører at navnet mitt blir nevnt litt i kveld. Jeg lurer på hvorfor, sier Sanders til latter fra publikum.

Warren, som er den andre venstresidekandidaten blant debattantene, gikk til et krasst angrep på Sanders.

- Bernie og jeg er enige om mange ting. Men jeg mener jeg vil bli en bedre president enn Bernie, sier Warren og nevnte blant annet planene de har for helsereform.

- Bernies plan forklarer ikke hvordan vi skal komme dit, sier Warren.

Også den tidligere New York-ordføreren, Bloomberg, som hadde en svært dårlig debatt i Nevada i forrige uke forsøkte raskt å gå på offensiven.

VIL SAMLE: Pete Buttigieg mener han er den samlende kandidaten blant Demokratene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VIL SAMLE: Pete Buttigieg mener han er den samlende kandidaten blant Demokratene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vladimir Putin synes at Donald Trump bør bli gjenvalgt som president i USA, og det er derfor Russland hjelper deg med å bli nominert, sier Bloomberg til Sanders.

Kaotisk og splittende

Buttigieg forsøker å framstå som den samlende kandidaten.

- Hvis du synes de siste fire åra har vært kaotiske, splittende, giftige og utmattende, forestill deg å bruke mesteparten av 2020 på Bernie Sanders mot Donald Trump. Tenk på hvordan det vil bli for landet vårt, sier den tidligere ordføreren i South Bend.

- Hvis vi bruker de neste fire månedene på å rive partiet vårt i biter, så kommer vi til å bruke de neste fire åra på å se Donald Trump rive landet i biter, sier Amy Klobuchar, som legger til at hun liker Bernie Sanders, men at hun mener han ikke er den beste kandidaten.

Våpenangrep

Sanders ble også angrepet for standpunkter han tidligere har tatt i spørsmål om våpenkontroll.

- 150 millioner mennesker er blitt drept siden 2007 da Bernie stemte for å unnta våpenprodusenter for ansvar. Det er mer enn alle kriger fra Vietnam og fram til da. Det er blodbad i gatene våre, sier Biden.

Sanders forsøker å slå tilbake ved å anklage Biden for å ha stemt for dårlige handelsavtaler og for Irak-krigen.

- Jeg har stemt tusenvis av ganger. Det var en dårlig stemme, sier Sanders.

Prøvde en spøk

Bloomberg ble hardt kritisert etter innsatsen i debatten i Nevada i forrige uke hvor han ble en hoggestabbe for de andre debattantene. Det var hans første debatt etter at han kastet seg seint inn i presidentvalgkampen. I Sør-Carolina forsøkte han å spøke med forrige ukes fadese.

- Jeg er veldig overrasket over at mine motkandidater er her i dag. Jeg ville trodd at de ville være litt redde for det etter at jeg gjorde en så god jobb med å slå dem i forrige uke, sier Bloomberg.

Handler om Sanders

Tonen var med andre ord satt i god tid før nattas debatt i byen Charleston i Sør-Carolina, hvor sju Demokrater møtes til det som er ventet å bli et verbalt bikkjeslagsmål.

Før Michael Bloomberg, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Joe Biden, Amy Klobuchar og Tom Steyer inntar scenen klokka 02.00 i natt norsk tid, er det bred enighet blant journalistene om at mye kommer til å handel om én av dem: Bernie Sanders.

Det er ikke nødvendigvis godt nytt for senatoren fra Vermont. Flere av Demokratenes kandidater har nemlig varslet at de har planer om å gå rett i strupen på Sanders.

For med noen få dager igjen til en «supertirsdag» som potensielt kan gi Sanders en nær uoverkommelig ledelse, er resten av kandidatene presset til å rette tyngre skyts mot 78-åringen.

TIENDE DEBATT: For tiende gang møttes de demokratiske presidentkandidatene til TV-sendt debatt. Denne gangen skjedde det i Charleston i Sør-Carolina. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TIENDE DEBATT: For tiende gang møttes de demokratiske presidentkandidatene til TV-sendt debatt. Denne gangen skjedde det i Charleston i Sør-Carolina. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Tilbakeholdenhet

Det kan komisk nok måtte skje med en viss tilbakeholdenhet, skriver Washington Post. Avisa viser til at alle angrep rivalene retter mot den selverklærte sosialdemokraten nå, kan ende opp med å koste partiet en valgseier mot Trump i høstens presidentvalg - dersom Sanders ender opp som Demokratenes kandidat.

- Det vil alltid være en tilbakeholdenhet mot å bli uvenn med noen som kommer til å bli den potensielle kandidaten og presidenten, sier Tim Miller, som jobbet som rådgiver for tidligere Florida-guvernør Jeb Bush under Republikanernes nominasjonskamp i 2016, til avisa.

- For guds skyld

- Med Trump som en overhengende trussel, så tror jeg Demokratene kommer til å være ekstra bekymret for å bli oppfattet som noen som hjelper en sittende president som er totalt foraktet, sier han videre.

I sine «fem råd» til Demokratene som vil slå Sanders, basert på Republikanernes «traumer fra 2016-fiaskoene», er han klar i sitt råd:

«GÅ TIL ANGREP PÅ DEN SOM LEDER, FOR GUDS SKYLD»!

Hele Norges coronakart