Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrepene i Brussel: Dette vet vi

Terrorangrepene i Brussel ryster Europa.

SØRGER: Terrorangrepene i Brussel tirsdag har rystet verden. Over hele Europa blir ofrene for terrorangrepet i Brussel minnet. Her fra et minnested i Brussel. Foto: Vincent Kessler/Reuters/NTB Scanpix
SØRGER: Terrorangrepene i Brussel tirsdag har rystet verden. Over hele Europa blir ofrene for terrorangrepet i Brussel minnet. Her fra et minnested i Brussel. Foto: Vincent Kessler/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brussel ble tirsdag rammet av to terrorangrep i løpet av én time - et mot flyplassen Zaventem og et mot t-banenettet. 31 personer er bekreftet omkommet og 250 skadd i angrepene. 

Dette er en oppsummering av det vi vet om angrepene i Brussel så langt:

Gjerningsmennene: • Belgisk politi har konkludert med at det var brødrene Khalid og Ibrahim El-Bakraoui som sto bak selvmordsangrepene mot Zantvem lufthavn og t-banenettverket i Brussel. Det opplyste statsadvokat Frederic van Leeuw under en pressekonferanse onsdag klokka 13.

• Den tredje mistenkte er fortsatt på rømmen. Ifølge The Guardian er det Najim Laachraoui som fortsatt ikke er pågrepet.

• Det oppsto full forvirring da avisa DH ved 11-tida onsdag meldte at Najim Laachraoui, en av de tre hovedmistenkte etter angrepene i Brussel, ble pågrepet i Anderlecht-distriktet. En time seinere uttalte påtalemyndigheten at en mann ble arrestert i Anderlecht-distriktet, men understreket at det ikke var Laachraoui. 

• Det ble onsdag morgen kjent at politiet mistenkte at brødrene Khalid og Ibrahim El-Bakraoui to sto bak selvmordsangrepene på Zevantem lufthavn. Men etterforskning viser at brødrene skal ha delt seg og angrepet hvert sitt mål, melder RTBF.

• Like før klokka 08.00 tirsdag gikk det av to eksplosjoner inne på Zaventem lufthavn i Brussel. Den ledende teorien er at en av eksplosjonene kom fra en koffertbombe etterlatt av ettersøkte Najim Laachraoui (24), som ble sett løpende fra stedet etter eksplosjonene. Ikke navngitt politikilder sier til RTBF at den andre bomben var en selvmordsbombe, utløst av Brahim El-Bakraoui.

• Broren, Khalid, skal så ha dratt fra flyplassen før han sprengte seg selv i lufta på et t-banetog på metrostasjonen Maelbeek i sentrum av Brussel klokka 9.11, melder kringkasteren. 

IS har påtatt seg ansvaret: • Den islamske staten (IS) har tatt på seg ansvaret for terrorangrepene i Brussel.

MISTENKT: Belgisk politi mener to av gjerningsmennene på Zevantem-flyplassen var brødre. De to Khalid og Ibrahim El-Bakraoui, vises angivelig til høyre på dette bildet. Mannen til venstre skal være etterøkte Najim Laachraoui (24), som ble sett løpende fra stedet etter eksplosjonene. Foto: Belgisk politi via AP
MISTENKT: Belgisk politi mener to av gjerningsmennene på Zevantem-flyplassen var brødre. De to Khalid og Ibrahim El-Bakraoui, vises angivelig til høyre på dette bildet. Mannen til venstre skal være etterøkte Najim Laachraoui (24), som ble sett løpende fra stedet etter eksplosjonene. Foto: Belgisk politi via AP Vis mer

 «Krigere fra IS gjennomførte tirsdag en serie angrep med bombebelter og annet utstyr, rettet mot flyplassen og en viktig metrostasjon i sentrum av Belgias hovedstad Brussel», heter det i en meldingen fra nyhetsbyrået AMAQ - som står nær gruppen.

• Belgisk politi har etterlyst en av de antatte gjerningsmennene etter tirsdagens terrorangrep på flyplassen i Brussel.

Bombene på Zaventem flyplass: • Like før klokka 08.00 tirsdag gikk det av to eksplosjoner inne på Zaventem lufthavn i Brussel.

• Bombene gikk av i innsjekkingsområdet i nærheten av skrankene til Brussel Airlines og American Airlines. 

• Eksplosjonene var kraftige. Deler av taket i hallen falt ned, og vinduene i den store bygningen er knust. 

• Dødstallene er ennå uklare. Belgias helseminister sier elleve personer ble drept av bombene på flyplassen. Brannvesenet setter tallet til 14. 

• Leger som behandler de skadde sier at bombene som gikk av på flyplassen inneholdt spiker, bolter og metallbiter

Angrepet på Maelbeek metrostasjon: • Klokka 9.11 gikk det av en bombe på et t-banetog på metrostasjonen Maelbeek i sentrum av Brussel. Stasjonen ligger i umiddelbar nærhet til EUs hovedkvarter i byen.

• Belgiske myndigheter opplyser at minst 20 mennesker ble drept i angrepet. 

• All kollektivtransport i Brussel ble stengt som følge av angrepene tirsdag. Myndighetene hevet også trusselnivået til nivå fire, som er det høyeste i landet. 

Ofrene: • De 31 drepte og 250 sårede etter angrepene i Brussel kom fra rundt 40 ulike land, sier Belgias utenriksminister til kringkasteren RTBF.

• Det første dødsofferet er identifisert som den peruanske kvinnen Adelma Marina Tapia Ruiz (36). Hun ble drept med familien som vitner, ifølge utenriksdepartementet i Peru.

• Jusstudenten Léopold Hecht er blant de drepte etter eksplosjonen på metrostasjonen Maelbeek, skriver Aftenposten. Dødsfallet ble bekreftet av rektor ved Université Saint-Louis i Brussel, der Hecht studerte.

• Den tidligere belgiske landslagsspilleren i basketball, Sebastien Bellin, ble hardt skadd i angrepet mot flyplassen i Brussel. Han skal ha vært gjennom to operasjoner og er utenfor livsfare. 

Dette skjer i Norge: • Norsk etterretning har så langt ikke funnet noen norsk forbindelse med terrorangrepene i Brussel.

• Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har kalt inn ekstramannskaper i påsken for å finne ut om terroren i Belgia har forgreninger til Norge: - Vi følger nøye med og samler inn informasjon for å se hvorvidt dette vil kunne påvirke situasjonen og trusselbildet i Norge, sier fungerende PST-leder Beate Gangås til NRK. 

• Politidirektoratet informerte tirsdag om at de har intensivert samarbeidet mellom politiet, Kripos og PST. 

Denne artikkelen oppdateres fortløpende.

Hele Norges coronakart