Angrepene kan begynne etter dagens toppmøte

I morgentimene meldes det fortsatt om kraftige eksplosjoner i Benghazi. Senere i dag møtes verdensledere for å diskutere et angrep på Libya.

 FRITT:  Folket i Benghazi feiret FN-resolusjonen som kom torsdag kveld, og venter nå på hjelp fra utenlandske styrker. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ
FRITT: Folket i Benghazi feiret FN-resolusjonen som kom torsdag kveld, og venter nå på hjelp fra utenlandske styrker. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I i timene før verdensledere samles i Paris for å diskutere operasjonene mot Libya, meldes det om kraftige kamper i Benghazi.

Statsminister Jens Stoltenberg er blant regjeringssjefene som skal delta på toppmøtet, der skal de diskutere hvordan FN-resolusjonen om Libya skal utnyttes for å beskytte sivile i landet.

- Jeg antar at vi vil innlede den millitære intervensjonen i timene etter toppmøtet, sier Frankrikes FN-ambassadør, Gérard Araud til BBC.

Det var Frankrike som presset kraftigst på for å få gjennom en FN-resolusjon som åpner for maktbruk overfor Muammar Kadhafis regime.

Jagerfly og eksplosjoner Ubekreftede meldinger sier at Kadhafis styrker har gått til angrep på Benghazi. Vitner forteller om jagerfly i området, og om eksplosjoner som fikk bygninger til å riste.

Også libyske opprørsstyrker blir beskyldt for å bryte våpenhvilen. Viseutenriksminister Khaled Kaim hevdet dette natt til lørdag.

- Væpnede grupper åpnet for kort tid siden ild i al-Magrun, sa Kaim.

Viseutenriksministeren hevdet at regimet ikke ville svare på angrepet, fordi de ikke vil bryte våpenhvilen. Både opprørsgrupper og vestlige ledere tviler imidlertid på at ønsket om en våpenhvile er ekte.

- Hvilken våpenhvile? - Hvilken våpenhvile? Vi er under bombing. Denne morgenen brenner de byen. Det er døde overalt, sier en lege i Misrata ifølge CNN.

Det er ventet at blant annet FNs generalsekretær Ban Ki-moon, USAs utenriksminister Hillary Clinton, Den arabiske liga og Den afrikanske union skal delta på møtet som president Nicolas Sarkozy er vertskap for i dag.

Som en symbolsk handling skal britiske og franske jagerfly fly over Libya før møtet, hevder en diplomatkilde.