Zaporizjzja atomkraftverk:

- Angrepene kom farlig nær

Atomkraftverket i Zaporizjzja ble utsatt for flere angrep i helga som var. - Flaks at ikke viktige sikkerhetskomponenter ble truffet, mener Ingar Amundsen, seksjonssjef for internasjonal atomtrygghet.

RUSSISK OKKUPASJON: Russiske soldater tok kontroll på atomkraftverket 4. mars. I helga var de mest omfattende angrepene på kraftverket på lang tid, og ekspertene beskriver det som flaks at det ikke gikk verre. Her fra 1. mai, hvor en russisk vaktsoldat står utenfor atomkraftverket. Foto: AP / NTB
RUSSISK OKKUPASJON: Russiske soldater tok kontroll på atomkraftverket 4. mars. I helga var de mest omfattende angrepene på kraftverket på lang tid, og ekspertene beskriver det som flaks at det ikke gikk verre. Her fra 1. mai, hvor en russisk vaktsoldat står utenfor atomkraftverket. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

I løpet av helga ble det rapportert om flere angrep nær atomkraftverket i Zaporizjzja, noen av dem nær reaktorene.

Russerne klandrer Ukraina for angrepene, og omvendt. Hvem som faktisk står bak - om det er én av partene eller begge, er fremdeles uklart.

Direktør i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Mariano Grossi, beskriver helgas angrep som et av de mest intense i løpet av de siste månedene.

- Igjen var vi heldige fordi en potensiell alvorlig atomkraftulykke ikke skjedde. Neste gang er vi kanskje ikke like heldige. Vi må gjøre alt vi kan for å sørge for at det ikke er en «neste gang», sier Grossi i en uttalelse søndag.

Samtidig kom han med en kraftig advarsel til angriperne:

- Selv om det ikke påvirket atomsikkerheten og sikkerhetssystemene på anlegget direkte, kom angrepene farlig nær. Vi snakker om meter, ikke kilometer. Uansett hvem som angriper Zaporizjzja atomkraftverk, så tar de en enorm risiko, og de leker med mange menneskers liv, sa Grossi.

BEKYMRET: Rafael Grossi, direktør i det internasjonale atomenergibyrået, sier at helgas angrep kom farlig nær. - De tar en enorm risiko, sier Grossi. Foto: Joseph Eid / AFP / NTB
BEKYMRET: Rafael Grossi, direktør i det internasjonale atomenergibyrået, sier at helgas angrep kom farlig nær. - De tar en enorm risiko, sier Grossi. Foto: Joseph Eid / AFP / NTB Vis mer

Den britiske avisa The Guardian skriver mandag at IAEA skal inspisere atomkraftverket etter de mange angrepene.

- Flaks

Ingar Amundsen, seksjonssjef internasjonal atomsikkerhet i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, beskriver angrepene ved kjernekraftverket som noen av de mest omfattende i løpet av de siste månedene.

- Situasjonen har ikke blitt bedre, for å si det sånn, sier han til Dagbladet.

- Omfattende angrep fordi mye ble skadd, eller fordi trefningene var nær kritisk infrastruktur?

- Sannsynligvis begge deler. Samtidig er IAEA tydelige på at man var heldige denne gangen, og at angrepene ikke førte til alvorlig, systematisk ødeleggelse av viktige sikkerhetskomponenter. Det er også rapportert om normale strålingsnivå, sier han til Dagbladet.

OVERVÅKER SITUASJONEN: Ingar Amundsen, seksjonssjef internasjonal atomtrygghet i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Foto: DSA
OVERVÅKER SITUASJONEN: Ingar Amundsen, seksjonssjef internasjonal atomtrygghet i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Foto: DSA Vis mer

Han beskriver det som flaks at ikke viktige sikkerhetskomponenter ble truffet.

- IAEA er dypt bekymret for situasjonen vi er i nå. Vi vet også at russerne har overtatt driften fullstendig, og det er uvisst hvordan arbeidsforholdene for ukrainerne på anlegget faktisk er.

Forrige uke arrangerte DSA et stort, internasjonalt møte om atomsikkerhet i Oslo. Der deltok også visesjefen i det ukrainske kraftselskapet Energoatom.

- Vi fikk noen oppdateringer på hvor alvorlig situasjonen på kraftverket er. Energoatom er veldig bekymret for situasjonen og de gjentatte trefningene, og for sitt eget personale på anlegget, sier Amundsen.

- Frykt for russisk pressmiddel

Det er ifølge Amundsen flere faktorer som er viktige for å sikre at det ikke skjer alvorlige ulykker. Det første er å unngå direkte trefninger på en reaktor som kan gi alvorlige utslipp, det andre er å unngå trefninger som rammer infrastruktur som vann, kjøling og dieselaggregat.

- Det tredje elementet går på operatørene som driver anlegget, og viktigheten av at de har gode arbeidsforhold slik at de kan håndtere krisesituasjoner.

«Det er fare for en atomulykke ved Zaporizjzja, og Russland vil informere verdenssamfunnet om dette, sier Rosatom-sjef Aleksej Likhachev». Det skriver det russiske nyhetsbyrået Tass mandag ettermiddag.

- Det er tydelig at Kyiv anser en liten atomulykke som akseptabel, fortsetter han.

ZAPORIZJZJA: I forkant av IAEAs besøk ved kjernekraftverket i den ukrainske byen Enerhodar treffer en bombe like i nærheten av anlegget. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Samtidig mener Jurij Sak, talsperson for den ukrainske presidenten, at angrepene har en sammenheng med at Ukraina har varslet gjenstart på to av de seks reaktorene. Sak hevder at russerne angriper atomkraftverket for å fjerne strømtilførselen i Ukraina, og for å la befolkningen fryse i hjel.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole sier at det er en frykt for at russerne vil bruke trusselen om en ulykke som et pressmiddel mot Ukraina og Vesten, samtidig som han understreker at man fremdeles ikke vet hvem som står bak angrepene.

Solide reaktorer

Alle de seks kjernereaktorene er stengt som følge av krigen. Men Ukraina ønsker å starte opp igjen to av disse, for å ha en sikrere strømforsyning i landet gjennom vinteren. Utslippsrisikoen er lavere når reaktorene ikke er i full drift, noe Amundsen beskriver som positivt per dags dato.

- Man er redd for å få et direkte treff på en operativ reaktor. Reaktorene er solid bygget, og vesentlig mer solide enn reaktorene i Tsjernobyl. Men de er ikke designet for å kunne motstå kamphandlinger. Det skal ikke være kamphandlinger på et kjernekraftverk. Derfor anbefaler man også en sikkerhetssone.

ATOMKRAFTVERKET: Zaporizjzja atomkraftverk sett fra Nikopol. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB
ATOMKRAFTVERKET: Zaporizjzja atomkraftverk sett fra Nikopol. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB Vis mer

Når det kommer til konsekvensene av en eventuell atomulykke for Norges del, er trusselbildet ifølge Amundsen omtrent det samme som det har vært de siste månedene, siden russerne overtok anlegget 4. mars.

- Det er lang avstand fra Ukraina til Norge. Vi vil ha tid til å gjøre eventuelt mottiltak. Vindretning og klimatiske forhold vil også være viktig når det gjelder hvilke konsekvenser en ulykke vil få. Vi ser eksempelvis ikke for oss at det vil bli nødvendig med inntak av jod-tabletter i Norge, på grunn av utnytting av radioaktive stoffer før de når Norge.

- Hvor bekymret er du for at det skal skje en atomkraftulykke?

- Vi er bekymret for situasjonen, og det har vi vært lenge. Det er veldig bra at IAEA har observatører på anlegget, og de kan bidra til å ha fokus på at viktige sikkerhetskomponenter og reserveløsninger er på plass. Samtidig ser vi at kamphandlingene fortsetter, svarer Amundsen.

- Sendte sikkerhetsutstyr til Ukraina

Norge har de seinere år etablert et omfattende samarbeid med ukrainske myndigheter og aktører for styrket atomsikkerhet i landet.

- Dette gjorde at vi også kunne bistå dem, blant annet med å levere sikkerhetsutstyr til kjernekraftverk - som de etterspurte etter at krigen startet, sier Amundsen.

ALVORLIG SITUASJON: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen. Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret
ALVORLIG SITUASJON: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen. Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret Vis mer

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen understreker at man ikke kan slå fast hvem som faktisk sto bak de mange angrepene.

Han peker på flere aspekter ved situasjonen på atomkraftverket som er problematiske. Det ene er risikoen for at missiler treffer feil eller at det skjer noe uforutsett - noe som kan skje så lenge det skytes i nærheten.

- I tillegg er det en stor belastning på operatørene som driver det, som bokstavelig talt har jobba med russisk kalasjnikov (automatgevær, journ.anm.) i nakken i flere måneder, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer