Angrepene mot Irak fortsetter

London (NTB-AFP-Reuters): Bomberaidene mot Irak vil fortsette inntil Saddam Husseins militærmaskin har blitt tilstrekkelig ødelagt, sier Storbritannias forsvarsminister George Robertson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også amerikanske kilder bekreftet fredag at det allerede var gitt ordre om en tredje angrepsbølge, trolig fredag kveld og natt til lørdag. Angrepene begynte onsdag kveld, og fortsatte torsdag.

Bomberaidene med britiske tornado-fly har påført Iraks program for masseødeleggelsesvåpen betydelig skade, sa forsvarsminsiter Robertson på en pressekonferanse i London fredag. Han slo samtidig fast at angrepene vil fortsette.

- Saddam Husseins evne til å lage og bruke kjemiske og biologiske våpen har blitt betydelig svekket. Men det står fortsatt mye igjen å gjøre før vi kan si oss tilfredse med at mulighetene til å utvikle masseødeleggelsesvåpen har blitt tilstrekkelig ødelagt, sa Robertson.

De britiske flyene har også angrepet irakiske luftverninstallasjoner, militære kontrollsentrer og infrastrukturen til Saddam Husseins republikanergarde, sa han.

- Vellykket

Han la til at tornado-flyene torsdag natt hadde angrepet en flyplass utenfor Bagdad, der Irak utviklet et fjernstyrt fly som var tenkt å utstyres med kjemiske og biologiske våpen.

- De første tilbakemeldingene tyder på at toktene har vært vellykket, sa han. Både Robertson og den britiske forsvarssjefen sir Charles Guthrie var ivrige etter å understreke at alle bombemål var rent militære. På pressekonferansen ble det også vist video-opptak av fire flyangrep, som dokumenterte ødeleggelse av en radiomast, to flyhangarer og et radarsenter.

Sjefen for det russiske flyvåpenet, general Anatolij Kornukov, hevder imidlertid at angrepene på langt nær har vært så effektive som Pentagon hadde håpet, ifølge Itar-Tass. Kornukov sa han baserte sine konklusjoner på informasjon fra «forskjellige kilder i Golfen».

Flere treff

Vestlige journalister i Bagdad bekreftet fredag at rakettene hadde fått inn direkte treff på Iraks militær-industrielle kommisjon. Bygningen ligger bare en kilometer fra informasjonsdepartementet, der utenlandske journalister er basert.

Irakiske tjenestemenn, som har kjørt journalistene rundt til sykehus og boligområder som har blitt rammet av rakettangrepene, har ikke vært like velvillige til å vise fram ødeleggelser av bygninger og anlegg som er viktige for Iraks nasjonale sikkerhet.

Utenriksminister Mohammed Saeed al-Sahaf bekreftet torsdag at rakettene hadde rammet hovedkvarterene til den militære etterretningstjenesten og sikkerhetspolitiet. En rekke industrianlegg er også rammet.

Det er lite sikker informasjon fra Irak om virkninger av angrepene utenfor Bagdad. Også i selve Bagdad er det vanskelig å vurdere skadevirkningene - flere aktuelle bombemål ligger bak høye murer som hindrer innsyn. Hovedkvarteret til det regjerende Baath-partiet, der våpeninspektørene ble nektet adgang i forrige uke, hadde kommet uskadd fra to dagers bomberaid, ifølge vestlige journalister.