Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrepene mot norske nettbankkunder øker

- Får du epost fra banken din der du blir bedt om å trykke på en lenke, må du ikke trykke på lenken eller fylle ut noe.

NETTBANKER: De siste ukene har nettbanksvindlere blitt mer aktive mot norske bankkunder. Bankene oppfordrer kundene til å være på vakt. Foto: KYRRE LIEN / NTB SCANPIX
NETTBANKER: De siste ukene har nettbanksvindlere blitt mer aktive mot norske bankkunder. Bankene oppfordrer kundene til å være på vakt. Foto: KYRRE LIEN / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har nettbanksvindlere blitt mer aktive mot norske bankkunder. Bankene oppfordrer kundene til å være på vakt.

- Får du epost fra banken din der du blir bedt om å trykke på en lenke, må du ikke trykke på lenken eller fylle ut noe, advarer Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor (BSK). I stedet bør en ganske enkelt slette eposten.

Henter informasjon Allerede ved å trykke på lenken kan kunden i verste fall laste ned et virus, en såkalt trojaner som infiserer PC-en og kan sende informasjon til kriminelle som kan utnytte den.

- Hvis du har fått en melding som utgir seg for å være fra banken og trykker på en lenke, skjer det gjerne ett av to: Det kan åpne seg et skjema der du blir bedt om å fylle ut opplysninger om kontonummer, kode osv. Men det kan også skje at du laster ned en trojaner på PC-en din uten å være klar over det, sier Kvalheim.

Han oppfordrer bankkundene til å være på vakt hvis det kommer epost eller sms som utgir seg for å være fra banken og der det blir spurt om kontoinformasjon.

- Banken vil aldri be deg oppgi informasjon om dette per epost. Det hender banken ber deg kontrollere opplysninger, men det skjer etter at du er logget inn i nettbanken.

Krevende å bli kvitt Hvis en har trykket på en lenke og har mistanke om at maskinen er blitt infisert av en trojaner, er det en brysom jobb å bli kvitt den og hindre at kontoen blir tappet.

Kunden må melde fra til banken slik at BankID og bankkort sperres, dessuten må man sjekke transaksjoner på kontoen. Er det ukjente transaksjoner, må banken få beskjed. Passord som er benyttet på den infiserte PC-en må byttes, og det må skje fra en sikker PC.

- Vi anbefaler at du reinstallerer den aktuelle maskinen for å fjerne trojaneren. Du bør ikke benytte maskinen før den er reinstallert. Du bør kopiere viktige filer over til en annen disk/minnebrikke og reinstallere PC-en fra et sikkert medium, sier Kvalheim.

Han kjenner til flere nettbankkunder som er blitt nødt til å gjennomføre en slik omfattende prosess etter å ha fått infisert PC-en.

Angrepene øker Sammenlignet med den totale nettbankbruken er ikke nettbankkriminaliteten i Norge omfattende.

De bankkundene som har blitt utsatt for nettbanksvindel har fått tapet dekket av bankene. Finansnæringens Fellesorganisasjon opplyser at tapet for norske banker på nettkriminalitet i fjor var på 0,7 millioner kroner.

- Vi har ligget lavt når det gjelder nettbanksvindel i Norge sammenlignet med mange andre land i Europa, sier Kvalheim. Han viser til at dette blant annet skyldes godt samarbeid mellom bankene og god dialog med politiet. Alle saker om nettbanksvindel blir anmeldt.

- Vi har ventet økende angrep, og det ser vi at kommer. Tapene på grunn av nettbanksvindel blir nok noe høyere i år enn i fjor, sier Kvalheim.

(NTB)