- Angrepene starter igjen så fort vi drar

Kofi Annan er bekymret for syriske fredsløgner.

I SYRIA: Noen av FN-observatørene er her med «Syrian Free Army» i Homs den 21. april. Foto: REUTERS/Khaled Telawi/Handout/NTBScanpix
I SYRIA: Noen av FN-observatørene er her med «Syrian Free Army» i Homs den 21. april. Foto: REUTERS/Khaled Telawi/Handout/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den syriske hæren stopper angrepene i området der FN-observatørene er, men fortsetter angrepene når de drar, ifølge representanter for utsendelsen av observatørene, skriver CNN.

- Jeg er spesielt bekymret over meldinger om at myndighetenes tropper dro inn i Hama i går, etter observatørene dro, og skjøt og drepte mange mennesker, sa Kofi Annan til medlemmene av FNs sikkerhetsråd, ifølge CNN.

- Hvis dette blir bekreftet er det uakseptabelt og forkastelig, fortsatte han.

Trakk tilbake CNN fikk tak i utskriften av Annans kommentarer til sikkerhetsrådet denne uka.

Han la til at Syrias utenriksminister fortalte han at tropper med tunge våpen hadde trukket seg tilbake fra befolkede områder, og at alle militære operasjoner var avsluttet, slik som det var oppgitt i Annans sekspunktsplan.

Annan sa at dialogen med syriske myndigheter var lovende, men la til at de eneste lovnadene som teller er de som blir holdt.

Det har også kommet meldinger om at de syriske myndighetene dreper medlemmene av opposisjonen som har snakket med observatørene.

«Nødvendige steg» USAs utenriksminister Hillary Clinton har fortalt at amerikanske myndigheter forbereder å ta «nødvendige steg» om angrepene fortsetter eller om observatørene blir hindret i å gjøre det de skal.

OBSERVATØRENE: Oberst Ahmed Himmiche fra Marokko er lederen av det første laget med observatører i Syria. Her er han og andre i hans team på et hotell i Damascus i dag. Foto: REUTERS/Khaled al- Hariri/NTBScanpix
OBSERVATØRENE: Oberst Ahmed Himmiche fra Marokko er lederen av det første laget med observatører i Syria. Her er han og andre i hans team på et hotell i Damascus i dag. Foto: REUTERS/Khaled al- Hariri/NTBScanpix Vis mer

Innen 30. april skal det være 30 observatører i landet, 100 innen en måned, ifølge FN. Det har tidligere blitt kjent at Norge sender seks observatører til Syria.

Kofi Annans sekspunktsplan innebærer blant annet umiddelbar stans i voldsbruken og at syriske regjeringsstyrker trekker seg ut av opprørsdominerte byer.

Den kreverogså  at hjelpeorganisasjoner får adgang til å frakte nødhjelp inn til beleirede byer, og at det opprettes en dialog mellom regimet til president Bashar al-Assad og opposisjonen.

Planen ble godtatt av Syria og tredde i kraft den 12. april i år.

Våpenhvilen Siden våpenhvilen begynte har det vært et økende antall demonstrasjoner, og det har vært mange ubekreftede meldinger om skyting og eksplosjoner.

Ifølge den lokale opposisjonen, «Local Coordination Committees of Syria» (LCC), døde tre av 35 drepte i går av tortur.

LCC opplyser også om at myndigheter gikk inn i Homs og Hama, og det var mye skyting, i dagene etter observatørene dro, skriver CNN.

BEKYMRET: Kofi Annan er bekymret over meldingene om angrep på byer observatørene har forlatt. Foto: AP Photo/Osama Faisal/NTBScanpix
BEKYMRET: Kofi Annan er bekymret over meldingene om angrep på byer observatørene har forlatt. Foto: AP Photo/Osama Faisal/NTBScanpix Vis mer

Dette er to av mange meldinger på brudd på våpenhvilen.

FN har opplyst om at de estimerer at minst 9000 mennesker har blitt drept siden demonstrasjonene begynte i mars i fjor, men aktivistgrupper sier at tallet er høyere enn 11 000.

ANGREP: Røyk stiger opp fra Al Qusoor-distriktet i Homs den 14. april i år, to dager etter våpenhvilen tredde i kraft. Foto: REUTERS/Waseem Al Qussoor/Shaam News Network/Handout/NTBScanpix
ANGREP: Røyk stiger opp fra Al Qusoor-distriktet i Homs den 14. april i år, to dager etter våpenhvilen tredde i kraft. Foto: REUTERS/Waseem Al Qussoor/Shaam News Network/Handout/NTBScanpix Vis mer