Angrepet av 1000 demonstranter

Norske soldater åpnet ild i Kosovo, og drepte en albansk mann. Til sammen er 16 mennesker drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sjefen for den norske styrken, oberst Nils Hanheide forteller om dramaet som utspant seg i går.

- Soldatene befant seg i det svensk-kontrollerte området sør i for Pristina der de sammen med svenske og finske soldater skulle hindre en menneskemobb med kosovo-albanere å trenge sørover mot en serbisk landsby. Soldatene ble regelrett angrepet av mengden - i alt omlag 1000 mennesker, forteller Hanheide til Dagbladet.no.

Menneskemengden gikk løs på soldatene med stokker, jernstenger, stein og molotovcoctails (brannbomber).

- Det var nokså spent. Da en kosovo-albaner forsøkte å kjøre ned den norske soldat-linja med bil, ble vi nødt til å åpne ild i selvforsvar. Det var sjåføren i denne bilen som ble drept, forteller han.

20 norske soldater ble lettere skadet. De fleste med slag og kuttskader, forteller Hanheide.

- Åtte av dem er i ferd med sendes ut igjen, mens flere vil friskemeldes i løpet av dagen, sier Hanheide til Dagbladet.no.

Utakknemlig

- Å møte aggressive demonstranter med soldater er noe av det vanskeligste å bli satt inn i. Men stemningen blant de norske soldatene er god fordi dette er noe vi har trent mye på, sier Nils Hanheide.

Han opplyser at det akkurat nå er rolig der de norske står, men at de har grunn til å tro at nye demonstrasjoner og konfrontasjoner er planlagt i området.

- Vi liker ikke å havne i slike situasjoner. Det er en utakknemlig oppgave, men det er en av grunnene til at vi har soldater her i Kosovo. Hadde vi ikke fått stoppet denne folkemassen i går hadde det helt sikkert blitt en kraftig konfrontasjon mellom kossovoalbanerne og serbere. Der ville det ha blitt brukt skytevåpen, sier han til Dagbladet.no.

Forsterkninger

Torsdag formiddag besluttet NATO å sende forsterkninger fra Bosnia.

- Ett kompani fra SFOR og to andre kompanier står klar til å bli satt inn i Kosovo når som helst, sier en talsmann for NATO i Brussel i formiddag.

Lettere skader

Oberstløytnant Tore Idsøe ved Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger forteller at en av de norske soldatene er sendt til sykehus.

- Én av soldatene har moderate skader. Han pådro seg en hodeskade, og befinner seg på et tysk sykehus, sier Idsø til Dagbladet.no.

Helsemyndighetene i landet hevder tumultene så langt har kostet 16 mennesker livet, mens 649 er skadd. Kosovo-albanske medier spekulerer i at minst 22 sivile er drept i gårsdagens og nattas demonstrasjoner.

Alle flyginger inn og ut av Kosovo er innstilt, grensene mot Serbia er stengt og det er innført portforbud i byene Mitrovica, Gnjilane og Urosevac.

Åpnet ild

De norske soldatene står ved en sperring ved byen Caglavica, to kilometer sør hovedstaden Pristina. Hovedoppgaven deres er å holde albanere og serbere fra hverandre.

Situasjonen var i natt svært dramatisk. I går kveld skjøt og drepte de norske styrkene en albansk mann som i bil forsøkte å forsere sperringen de kontrollerer.

- Soldatene handlet i henhold til de reglene vi har å for å åpne ild. Reglene tilsier at hvis livet står på spill, så kan de åpne ild, sier Idsøe.

Ringte hjem

Soldatene skal være ved godt mot, og er klare til ny innsats hvis det skulle komme nye demonstrasjoner. De har egne mobiltelefoner, og har ifølge Idsøe selv kunnet varsle familien.

- Håpet svekkes

Oppblomstringen av etnisk vold mellom serberne og albanerne svekker håpet om en løsning på Kososvos framtidige status innen neste år.

- Ideen om et multietnisk Kosovo, om den noensinne har eksistert, er iallfall nå definitivt begravet og hører historien til, sier den serbiske ministeren for menneskerettigheter, Rasim Ljajic.

TRENING: Norske KFOR-soldater i trening i Kosovo. I natt ble 20 nordmenn skadet i tumultene som oppsto i Caglavic, like sør for hovedstaden Pristina. Foto: Forsvaret
OPPTØYER: Det kom til harde opptøyer mellom KFOR-soldatene og albanere.
SPERRET: Veien mellom Pristina-Skopje ble sperret for å hindre ytterligere opptøyer.
VERST: En moské i Beograd ble påtent av serbiske demonstranter. Dette er de verste kampene i provinsen siden NATO og FN tok kontroll over Kosovo i 1999
NORDMENN: Bildet viser norske soldater mens de trener på sine oppgaver i Kosovo. Foto: Forsvaret
NORSK STYRKE: 250 nordmenn er stasjonert i Caglavica i Kososvo. Grafikk: Dagbladet
SPERRET VEIEN: Soldatene fra KFOR-styrkene prøve å få kontroll over situasjonen rett utenfor Caglavica, etter at albanske demonstranter blokkerte veien til Makedonia.
I TRENING: Bildet viser norske soldater under trening i massetjeneste i Kosovo. Foto: Forsvaret