Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrepet av bjørn og drept på turiststi

Grizzly-binne beit seg fast i ryggsekken til kona. Turister i Yellowstone hørte skrikene.

 DREPT AV BJØRN - FØRSTE SIDEN 1986.  En fotturist ble angrepet og drept av en bjørn ved County Village i Yellowstone nasjonalpark onsdag. Møte med bjørner er blitt en hverdagsopplevelse i verdens eldste nasjonalpark de siste årene. Her en annen grizzly fotografert fra nært hold på ulykkesdagen et annet i nasjonalparken - ved Beaver Lake. FOTO: JIM URQUHART, AP/SCANPIX.
DREPT AV BJØRN - FØRSTE SIDEN 1986. En fotturist ble angrepet og drept av en bjørn ved County Village i Yellowstone nasjonalpark onsdag. Møte med bjørner er blitt en hverdagsopplevelse i verdens eldste nasjonalpark de siste årene. Her en annen grizzly fotografert fra nært hold på ulykkesdagen et annet i nasjonalparken - ved Beaver Lake. FOTO: JIM URQUHART, AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekteparet i 50-årene gikk på fottur da en grizzly-bjørn - nær slektning til brunbjørn i norske skoger - gikk til angrep på mannen på en turiststi.

Han ble funnet død, og er første menneske som er drept av bjørn inne i Yellowstone nasjonalpark siden 1986. 

Parkledelsen har foreløpig ikke gått ut med annen identitet enn at den drepte mannen var 57 år gammel.

Dødsfallet har satt fart i en gammel diskusjon om det er fornuftig å opprettholde totalfredningen av den stadig voksende bjørnebestanden i USAs eldste og mest besøkte nasjonalpark.

Over 600 bjørner Det er nå mellom 600 og 1.000 bjørner i parken.

Besøkstallene har økt med ti prosent i året til 3,6 millioner turister i fjor.

Bjørneangrepet skjedde onsdag morgen nær County Village.

Hørte skrikene Ifølge AP har kvinnen forklart at de observerte bjørnen også tidligere på turen. Da fortsatte bjørnen og fotturistene hver sin vei i fred og fordragelighet.

Kvinnen har forklart at hun selv ikke så at mannen ble angrepet.

Men hun fikk ringt nødtelefonen 911 med sin mobil, og andre turister i området hørte skrikene hennes da hun selv ble angrepet av bjørnen.

Kvinnen kastet seg ned på bakken da hun skjønte at bjørnen kunne angripe henen også.

Kjeven i ryggsekken Bjørnen beit seg fast i ryggsekken, løftet henne fra bakken og slapp henne ned igjen før den rømte. Kvinnen trengte ikke fysisk behandling av lege etter dramaet.

En talskvinne for nasjonalparken sier at det åpenbart må ha vært en binne med unger, som har følt seg truet.

- Dette er villmark, men det er lite sannsynlig at noe slikt vil skje igjen, sier turistsjefen i staten Wyoming, Diane Shober.

Årets travleste turistuke i Yellowstone startet sist helg, og parkledelsen minner om at det kan være dårlig mobildekning og lenge å vente på redningsmannshjelp.

Totalfredet Det viktigste argumentet for å totalfrede Yellowstone-bjørnene i 2007, var at en av bjørnens viktigste matkilder var i ferd med å forsvinne.

Bjørnene livnærer seg blant annet av kongler fra et spesielt furutre som er rammet av en bille.

Bjørnebestanden har likevel økt, og ifølge parkledelsen og andre som jobber i området, går det ikka en dag uten at turister forteller om at de har sett bjørn.

Angrep campingplass I fjor sommer ble to menn drept av grizzly like i utkanten av parkens grenser.

En fotturist ble angrepet og drept i juni ved parkens østlige grense.

Bjørnen hadde vært bedøvet til forskningsformål, og hadde nettopp våknet da den angrep.

I juli i fjor ble en mann drept og to skadd da en grizzly angrep om natta på en campingplass nær Cooke City i Montana, nordøst for parken.

 ANGREP OM NATTA:   Fire grizzly-bjørner gikk til angrep på campingplassen i bakgrunnen ved Cooke City i Montana natt til 30. juli i fjor. En mann ble drept og to skadd. FOTO: MATT BROWN, AP/SCANPIX.
ANGREP OM NATTA: Fire grizzly-bjørner gikk til angrep på campingplassen i bakgrunnen ved Cooke City i Montana natt til 30. juli i fjor. En mann ble drept og to skadd. FOTO: MATT BROWN, AP/SCANPIX. Vis mer