Angrepet av fødende ku

Bjørg trodde hun skulle bli drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bjørg Aalstad ville bare hjelpe sin fødende kvige på gården i Steigen. Det kunne ha gått riktig ille, skriver Avisa Nordland.

Aalstad, som til daglig er jordmor i kommunen, våknet i grålysningen av den drektige kvigen som sto i skogbrynet og rautet. Aalstad trodde den hadde problemer med å få ut kalven, og gikk ut for å hjelpe.

- Jeg så at det lå en nyfødt kalv ved siden av henne, helt urørlig. Jeg gikk litt nærmere for å få sett bedre, og da angrep kvigen meg gjentatte ganger. Den stanget meg først i kinnbeinet, deretter i skulderen. Jeg tror også at den tråkket på meg for etterpå hadde jeg grusomt vondt i foten. Jeg utstøtte et dødshyl, sikker på at dyret ville gjøre det av med meg, sier hun til Avisa Nordland.

Hun trodde sin siste time var kommet, men klarte å krype bak et tre. Da roet kua seg ned. Samtidig kom Aalstads ektemann springene til.

- I mellomtiden hadde jeg klart å hinke nedover marka og kommet meg utenfor gjerdet der kviga var. Jeg var sikker på at jeg ville svime av, men det gjorde jeg heldigvis ikke. Jeg blødde fra nesen og var overbevist om at jeg hadde brukket foten, forteller Bjørg Aalstad til avisa.

Legen kunne konstantere at hun hadde brukket et ribbein, men ellers var kommet fra det med uten varige skader. Hun konkluderer med at kvigen angrep fordi den ville beskytte kalven, og at dyr ikke tenker som folk.

- For ettertiden skal jeg holde meg til folk og ikke forsøke meg igjen som dyrejordmor. Dette var den mest dramatiske situasjonen jeg har opplevd i forhold til dyr, sier Bjørg Aalstad, som selv er oppvokst på gård, til Avisa Nordland.

ANGREP: I grålysninga gikk kviga til angrep. Matmor og jordmor Bjørg Aalstad trodde hun skulle dø. Kua på bildet er hadde ikke noe med overfallet å gjøre.