Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Angrepet av iraksk gerilja

Gerilja angrep en amerikansk konvoi nord for Bagdad i dag. Flere amerikanske skal være såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepet kom bare timer etter at 1300 amerikanske soldater startet sin offensiv mot opprørere som gjentatte ganger har slått til mot de amerikanske okkupasjonsstyrkene i Irak.

En ødelagt amerikansk lastebil står igjen på motorveien ved opprørsbyen Balad etter angrepet. Amerikanske Apache-helikoptre fløy over restene av lastebilen, melder den amerikanske avisa Washington Post.

Stridsvogner sto rundt lastebilen mens helikoptre og soldater jakter på de som sto bak angrepet. Soldater på stedet opplyser at flere amerikanere ble truffet.

De opplyser at konvoien hadde dratt fra Bagdad mot byen Balad, ni mil nord for hovedstaden. De var to mil fra Balad da de ble angrepet.

Operasjon ørkenskorpion

Natt til i dag lanserte de amerikanske styrkene Operasjon økenskorpion etter gjentatte geriljaangrep mot amerikanske styrker. Formålet med operasjonen skal være å slå ut de siste restene av opprørere som støtter Saddam Hussein.

40 amerikanske soldater har blitt drept i slike angrep etter at invasjonen av Irak var over.

Operasjonen kom rett etter en kraftig amerikansk offensiv langs elva Tigris, og ved byen Balad i forrige uke.

Fredag døde sju irakere da de angrep amerikanske soldater. Amerikanske militære tjenestemenn opplyser at 400 irakere er tatt til fange ved byen Balad forrige uke, og at 60 av dem fremdeles er i deres varetekt. Fire amerikanske soldater ble såret i operasjonen.

Sinte innbyggere i Balad sier at de angrep og ransaket vanlige hus og at hele operasjonen kun var bensin på bålet for de som vil kaste ut amerikanerne.

I byen Falluja, sju mil vest for Bagdad, skal amerikanske tropper ha gått inn natt til i dag, og avisa Washington Post melder at situasjonen var rolig i dag etter at amerikanske soldater delte ut mat.

Jakter på Saddam

Saddam Hussein og hans nærmeste er fremdeles ikke tatt, og general Richard Myers sa på en pressekonferanse i dag at han tror eks-diktatoren er i live.

- Vi jobber med saken, sier Myers.

I dag er siste frist for sivile irakere til å levere inn våpen uten at de blir straffet. Amnestiet har vart i to uker, og de som blir tatt med våpen fra i morgen risikerer inntil ett års fengsel.

Men mange irakere sier at de ikke tør å gi fra seg våpnene før lov og orden er innført i landet igjen.

Det amerikanske forsvaret sier de har fått inn 123 pistoler, 76 halvautomatiske rifler, 435 helautomatiske rifler, 46 maskingeværer og 11 antiluft-våpen og 381 granater og bomber.

Det er knapt en brøkdel av hva som finnes i Irak.

AKSJON MOT OPPRØRERNE: Amerikanske soldater sjekker irakske menn ved byen Fallujah, 80 kilometer vest for Bagdad i dag. Raidet var del i en større oparasjon for å slå ned motstanden.
<B>BRØT SAMMEN: Militærpolitioffiser Brian Pacholski hjelper offiseren David Borell ved militærbasen i Balad. Borell brøt sammen etter at tre skadde irakske barn ble bragt til basen. De hadde lekt med et pulver de hadde funnet i en plastbeholder.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media